U bent hier

Werken met pdf

Deze rubriek is eerder verschenen als Themadossier Office Rendement
Publicatiedatum: december 2013

Alsof het gedrukt is

Pdf is een begrip geworden. Steeds vaker krijgt u – of uw manager – een document of ander bestand niet meer geprint of gedrukt, maar digitaal onder ogen in ‘portable document format’. Er is wel beweerd dat dit uiteindelijk het papierloze tijdperk zou inluiden, maar of dat ooit zal komen is nog maar de vraag.
Feit is wel dat elektronische documenten tegenwoordig een steeds belangrijker rol zijn gaan spelen. U komt pdf’s op allerlei plaatsen tegen: op internet, op cd’s in de vorm van een handleiding, leveringsvoorwaarden of garantiebepalingen van apparatuur, als bijlage bij e-mails, et cetera.
De pdf is een standaardformaat dat door iedereen, op elke computer en met elk besturingssysteem te gebruiken is. Dat is handig voor de uitwisseling van bestanden die op verschillende platforms moeten worden bekeken of bewerkt. Daarnaast schept de bestandsindeling eenheid en duidelijkheid in met name de drukkerswereld, door speciaal voor die branche afgesproken specificaties.
Er kan nog veel meer met pdf: zo kunt u er bijvoorbeeld niet alleen afbeeldingen in opnemen, maar ook video en zelfs audio. En wilt u een bestaand pdf-document aanpassen, anders pagineren, de tekst doorzoekbaar maken, volgbare links naar externe sites of documenten toevoegen… na het doorlezen van deze rubriek, weet u wat hiervoor de mogelijkheden zijn.