U bent hier

9. Vergoeding hulpmiddelen

Dit hoofdstuk is eerder verschenen in Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: november 2021

Werknemers maken bij de uitvoering van hun werkzaamheden hoogstwaarschijnlijk gebruik van diverse hulpmiddelen. Denk hierbij aan apparatuur, gereedschappen en instrumenten. Ook als deze hulpmiddelen niet redelijkerwijs noodzakelijk voor de werknemers zijn, kunt u ze hun alsnog onbelast vergoeden. Hiervoor is dan wel voldoende zakelijk gebruik ervan door de werknemers vereist.

gerichte vrijstelling

Een vergoeding aan werknemers voor hulpmiddelen bij hun werk kan onbelast zijn op grond van een gerichte vrijstelling. Dat betekent dat u de vergoeding als eindheffingsloon moet aanwijzen, waarbij dit niet ten koste gaat van de vrije ruimte van uw onderneming.

De overkoepelende gerichte vrijstelling waar (vergoedingen voor) hulpmiddelen onder vallen, is die voor voorzieningen die werknemers (deels) op de werkplek gebruiken of verbruiken. Onder deze gerichte vrijstelling vallen ook de arbovoorzieningen uit hoofdstuk 8.

Bij deze gerichte vrijstelling gaat het om hulpmiddelen die werknemers ook ergens anders dan op de werkplek kunnen gebruiken. Het is dus geen vereiste dat werknemers de hulpmiddelen slechts op de werkplek kunnen gebruiken. Om echter te voorkomen dat werknemers (veel) privévoordeel hebben van zulke onbelast vergoede hulpmiddelen die zij ook buiten...
De vergoeding die u aan werknemers geeft voor hulpmiddelen als apparatuur, gereedschappen en instrumenten die zij ook buiten de werkplek kunnen gebruiken, is alleen onbelast als de hulpmiddelen (nagenoeg) geheel zakelijk worden gebruikt. Hiervan is sprake als het zakelijk gebruik ervan door de werknemers 90% of meer is. Het gaat er bij de gerichte...