U bent hier

9. Benodigde vergunningen

Dit hoofdstuk is eerder verschenen in Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: augustus 2017

Buitenlandse werknemers kunnen niet altijd zomaar in Nederland aan het werk. Soms hebben zij hiervoor namelijk een werkvergunning nodig. Welke vergunning dat precies is en waar die moet worden aangevraagd, hangt af van de specifieke situatie. Zorg dat u een werknemer nooit onterecht zonder werkvergunning aan de slag laat gaan, want dat kan een dure aangelegenheid worden!

vrij verkeer

Voor werknemers uit landen binnen de Europese Economische Ruimte (EER) en uit Zwitserland geldt zogenoemd vrij verkeer. Deze werknemers kunnen zonder werkvergunning in Nederland komen werken. De EER bestaat uit alle landen van de Europese Unie (EU) en IJsland, Liechtenstein en Noorwegen.

Ook al is Kroatië sinds 1 juli 2013 lid van de EU, dit land valt nog onder een overgangsregeling. Dat betekent dat voor werknemers uit Kroatië nog tot 1 juli 2020 een vergunning nodig is om ze in Nederland te laten werken.

Buiten

werkvergunningen

Werknemers van buiten de EER en Zwitserland kunnen slechts in Nederland aan de slag als voor hen één van de twee volgende werkvergunningen is afgegeven:

  • tewerkstellingsvergunning (zie paragraaf 9.2);
  • gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (zie paragraaf 9.3).

ander werk

voor iedereen

U moet overigens niet alleen een werkvergunning aanvragen als uw onderneming een werknemer van buiten de EER of Zwitserland in dienst neemt. Dat is ook nodig als de werknemer ander werk gaat doen dan waarvoor hij zijn huidige werkvergunning heeft gekregen, als hij al een werkvergunning via een andere werkgever heeft of als zijn huidige werkvergunning binnenkort afloopt en u hem in dienst wilt houden.

Bovendien is een werkvergunning nodig voor iedereen van buiten de EER of Zwitserland die voor uw onderneming in Nederland werkt. Dat geldt dus niet alleen voor werknemers maar ook voor ambtenaren, freelancers, stagiairs, vrijwilligers en zelfstandigen. Welke werkvergunning er precies nodig is, is afhankelijk van de duur van de werkzaamheden.

Als uw onderneming een buitenlandse werknemer zonder de vereiste vergunning laat werken, is dat illegale arbeid. Dit kan een boete van Inspectie SZW opleveren van € 8.000 per illegale werknemer. Bij herhaaldelijke overtreding kan de boete tot twee of drie keer worden verhoogd.

Niet alleen voor werknemers uit de EER of Zwitserland is een werkvergunning overbodig. Ook voor bepaalde werknemers van buiten de EER en Zwitserland hoeft u onder voorwaarden toch geen werkvergunning aan te vragen, zoals: asielzoekers die vrijwilligerswerk doen en asielzoekers met een verblijfsvergunning; hoogopgeleide werknemers die door hun (...
Voor werknemers van buiten de EER of Zwitserland die korter dan drie maanden in Nederland komen werken, heeft u een tewerkstellingsvergunning (TWV) nodig. Aanvragen Uw onderneming kan de TWV aanvragen bij UWV. De werknemer kan deze vergunning niet zelf aanvragen. UWV laat u vervolgens binnen vijf weken weten of u een TWV voor de werknemer krijgt...
Voor werknemers van buiten de EER of Zwitserland die langer dan drie maanden in Nederland komen werken, heeft u een gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (GVVA) nodig. De GVVA bestaat sinds 1 april 2014 en is een combinatie van de verblijfsvergunning en de tewerkstellingsvergunning (TWV) in één. Voor sommige werknemers voor wie...
Uw onderneming krijgt slechts een werkvergunning voor een buitenlandse werknemer onder deze voorwaarden: Uw onderneming kan geen geschikte kandidaat voor de functie vinden in één van de andere EER-landen. De vacature moet zijn gemeld bij een werkgeversservicepunt van UWV en al minstens vijf weken openstaan. Bij moeilijk te vervullen vacatures –...