U bent hier

Onderneming & Fiscus
In 2011 hogere boete bij vervroegd pensioen

In 2011 hogere boete bij vervroegd pensioen

Als de Belastingdienst in 2011 kan aantonen dat uw onderneming een oudere werknemer ontslaat om hem zo vervroegd met pensioen te kunnen sturen, krijgt u te maken met een strafheffing van 52% over de ontslagvergoeding. Deze strafheffing op basis van de Regeling vervroegd uittreden (RVU) bedraagt nu nog 26%. De regeling is bedoeld om het minder aantrekkelijk voor uw onderneming te maken om werknemers eerder met pensioen te sturen.

Via allerlei regelingen en wetten wil de overheid ervoor zorgen dat werknemers zo lang mogelijk blijven doorwerken. Daarom zijn de vroegere fiscale voordelen bij VUT- en prepensioenregelingen ook verdwenen. De RVU moet ervoor zorgen dat u een oudere werknemer niet alsnog via een omweg vervroegd met pensioen laat gaan. Bijvoorbeeld door hem een éénmalige of periodieke ontslagvergoeding te geven waarmee hij het financieel uit kan zingen totdat hij de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt. Als de inspecteur kan bewijzen dat de RVU van toepassing is, kan hij uw onderneming de strafheffing opleggen over de ontslagvergoeding bovenop de verschuldigde loonheffingen.

Overleg met de Belastingdienst

De bewijslast voor de RVU ligt bij de Belastingdienst. De inspecteur zal daar echter pas mee aan de gang gaan als daar aanleiding toe is. Bijvoorbeeld als u een oudere werknemer ontslaat zonder dat daar een duidelijke aanleiding voor is zoals disfunctioneren of onenigheid. Ook kan het erg verdacht zijn om bij een collectief ontslag alleen oudere werknemers de deur te wijzen. Dwingen de omstandigheden u daar toch toe, dan kunt u dit maar beter even overleggen met de Belastingdienst.