U bent hier

Onderneming & Fiscus
Bewijs ‘geen privégebruik auto’ mag anders

Bewijs ‘geen privégebruik auto’ mag anders

U heeft niet perse schriftelijk bewijsmateriaal nodig om aan te tonen dat u onder de drempel van vijfhonderd privékilometers per kalenderjaar met uw auto van de zaak bent gebleven. In principe kan bijvoorbeeld ook een mondelinge toelichting uitkomst bieden. De Hoge Raad heeft dit onlangs nog eens in een arrest benadrukt.

Onder andere in het bericht ‘Rammelende rittenadministratie geen bewijs' kon u lezen dat de inspecteur uw rittenadministratie kan weigeren als hij hier onregelmatigheden in ontdekt. Uit bovengenoemd arrest van de Hoge Raad blijkt daarentegen nog maar eens dat u dan soms toch onder een naheffingsaanslag met boete uit kunt komen. De zaak draaide om een kantoormanager van een leasebedrijf met een auto van de zaak. In verband met zijn Verklaring geen privégebruik auto hield hij een rittenadministratie bij. Soms moest hij zijn auto echter tijdelijk afstaan aan collega's voor het halen en brengen van huur- en leaseauto's naar verschillende adressen (pendelritten). De route en bestemming van deze ritten nam hij niet op in zijn administratie, die hierdoor niet volledig was.

De vrije bewijslast geldt

Volgens de inspecteur kon dit een aanwijzing zijn dat tussen deze pendelritten privékilometers van de man zaten en telde dus bij het vaststellen van zijn aanslag inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen een bedrag bij voor het privégebruik van de auto. De man was het hier niet mee eens en stapte naar de Haagse rechtbank, die de pendelritten een overtuigende verklaring vond voor de mankementen van de administratie. Gerechtshof Den Haag vernietigde deze uitspraak echter, omdat de man volgens deze rechter met schriftelijk bewijs moest komen. De Hoge Raad vernietigde dit vonnis weer, omdat in een geval als dit de vrije bewijslast geldt en dus andere bewijsmiddelen ook zijn toegestaan. Gerechtshof Amsterdam gaat zich nu over de zaak buigen.
Hoge Raad, 22 oktober 2010, LJN: BO1395