U bent hier

Onderneming & Fiscus
Fiscus moet eerst bezit auto bewijzen

Fiscus moet eerst bezit auto bewijzen

De fiscus moet eerst aannemelijk maken dat u daadwerkelijk een auto van de werkgever ter beschikking heeft gekregen. Lukt de inspecteur dit, dan is het vermoeden aanwezig dat u de auto ook privé heeft gebruikt. U moet dan bewijzen dat u niet meer dan vijfhonderd kilometer privé heeft gereden. Lukt dit niet dan krijgt u een bijtelling op uw loon wegens privégebruik. Dit blijkt uit een recente uitspraak van het gerechtshof in Arnhem.

U moet rekening houden met bijtelling op uw loon als het privégebruik van de auto van de zaak meer bedraagt dan vijfhonderd kilometer per jaar. De hoogte van deze bijtelling is afhankelijk van de hoogte van de CO2-uitstoot van de auto. In de betreffende zaak ging het om een directeur-grootaandeelhouder, die directeur was van een bv van februari 1998 tot maart 2002. Zij was ook in dienstbetrekking bij de bv vanaf 1 mei 1992. Op 26 maart 2002 verkocht ze de aandelen van de bv aan haar broer. Tot het vermogen van de bv behoorde twee auto’s. In geschil was of deze auto’s de vrouw ter beschikking stonden en of ze meer dan vijfhonderd kilometer privé reed met deze auto’s van de zaak.

Onjuiste bewijslastverdeling

Het gerechtshof in Arnhem moest na verwijzing door de Hoge Raad bepalen of de bijtelling van toepassing was. De Hoge Raad had in zijn arrest namelijk aangegeven dat het gerechtshof in Den Bosch was uitgegaan van een onjuiste bewijslastverdeling. Het was namelijk aan de inspecteur om aannemelijk te maken dat de werkneemster een auto van de zaak ter beschikking stond. Slaagde de fiscus hierin, dan was dat genoeg voor een vermoeden van privégebruik. De werkneemster moest dan bewijzen dat de auto voor niet meer dan vijfhonderd kilometer in privé werd gebruikt. Om dit te bewijzen was een sluitende rittenadministratie, een schriftelijk ‘verbod privégebruik bestelauto’ of een ‘verklaring geen privégebruik’ voldoende. In deze zaak gaf het gerechtshof in Arnhem aan dat de inspecteur slaagde in zijn bewijslast, maar dat de werkneemster de bewijslast niet kon leveren. De inspecteur mocht het loon dus verhogen met de bijtelling voor privégebruik.
Gerechtshof Arnhem, 30 augustus 2011, LJN: BS1150