U bent hier

Onderneming & Fiscus
Horizontaal toezicht is de toekomst

Horizontaal toezicht is de toekomst

De fiscus gaat steeds meer inzetten op horizontaal toezicht. In de Leidraad Horizontaal Toezicht MKB heeft de Belastingdienst de uitgangspunten en hoofdlijnen aangegeven van het beleid om te komen tot een samenwerking met de fiscale dienstverleners.

Het doel van horizontaal toezicht is om in samenwerking met de fiscale dienstverleners het toezichtproces te verschuiven van controle achteraf naar afstemming vooraf. Hierdoor kan de fiscus efficiënter werken, meer in de actualiteit werken en sneller zekerheid bieden over de aangifte. Voor toepassing van horizontaal toezicht zal de fiscus met u en uw fiscaal adviseur afspraken maken. Uw fiscaal adviseur moet namelijk wel aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen en een convenant met de fiscus hebben afgesloten. Heeft u geen fiscaal adviseur of heeft uw fiscaal adviseur geen convenant afgesloten, dan is horizontaal toezicht nog niet mogelijk. In de Leidraad Horizontaal Toezicht MKB staat omschreven welke stappen de fiscus neemt om tot een samenwerking te komen. Dit zorgt voor een herkenbare en eenduidige aanpak.  

Proces naar horizontaal toezicht

De Belastingdienst onderscheidt zes stappen in het proces naar horizontaal toezicht:

  1. Convenantbesprekingen en het sluiten van een convenant.
  2. Aanmelden en toetsen van ondernemers.
  3. Vooroverleg.
  4. Indienen en verwerken van convenantaangiften.
  5. Steekproefsgewijze controle van aangiften.
  6. Monitoring en evaluatie convenant.

Bij het overleg met de fiscus over horizontaal toezicht zult u te maken krijgen met bovenstaande stappen. De leidraad wordt omschreven als een groeidocument, dat de Belastingdienst indien nodig kan wijzigen en aanvullen. Elke medewerker van de fiscus die te maken heeft met horizontaal toezicht zal deze leidraad gaan gebruiken bij de onderhandelingen met de fiscale dienstverleners.