U bent hier

Onderneming & Fiscus
Informatie geactualiseerd in Handboek Ondernemen 2019

Informatie geactualiseerd in Handboek Ondernemen 2019

Er is weer een nieuwe update van het Handboek Ondernemen dat de Belastingdienst elk jaar uitbrengt. Het handboek is vooral bestemd voor zelfstandige ondernemers en starters die zelf hun administratie voeren. Zij krijgen te maken met allerhande administratieve en fiscale verplichtingen. Het handboek informeert hierover.

Hoewel het handboek vooral is toegespitst op startende en kleine ondernemingen, bevat het veel bruikbare informatie voor middelgrote of grote ondernemingen. De eerste vier hoofdstukken van het handboek bieden vooral praktische informatie over hoe u een onderneming begint en met welke organisaties u dan te maken krijgt. Bijvoorbeeld hoe en wanneer u zich moet aanmelden bij de Kamer van Koophandel. En wanneer bent u eigenlijk ondernemer voor de inkomstenbelasting? Hoe zijn de regels voor de BTW? Daarnaast bevat het handboek aandachtspunten over het belang van een goede administratie (tool) en bewaarplicht (tool)

Investeringsvoordelen op een rijtje

Om te ondernemen doet u allerlei investeringen. Daarbij gelden wettelijke regels of zijn fiscale voordelen te behalen, zoals de investeringsaftrek. Ook informeert het handboek in hoofdstuk 4 tot 9 over afschrijvingen of een auto van de zaak.  Bent u al wat langer ondernemer en breidt uw onderneming zich uit, bijvoorbeeld door personeel in dienst  te nemen, dan biedt het handboek ook uitkomst: in hoofdstuk 11 gaat het niet alleen over het financiële plaatje (loonheffingen, vergoedingen en verstrekkingen enzovoorts), maar ook over de personele kant (ziekte van werknemers, einde van een dienstverband).   

Buitenlandse regels belangrijk bij export

Wilt u internationaal zaken gaan doen, dan moet u zich weer in heel andere terreinen verdiepen. U moet informeren over  invoer en export (tool). Ook krijgt u te maken met een aantal speciale belastingregelingen. Als u werknemers in dienst heeft die voor u in het buitenland werkzaamheden verrichten, gelden er namelijk andere regels voor de loonbelasting en sociale zekerheid. Ook hierover informeert het Handboek Ondernemen.

Allerlei informatiebronnen voor (startende) ondernemers

Het handboek is niet de enige bron voor (startende) ondernemers. Zo kunt u ook terecht op de site van de Belastingdienst of op douane. Er zijn nog meer instanties die informatie beschikbaar hebben voor (startende) ondernemers, bijvoorbeeld de Kamers van Koophandel en veel belangenorganisaties voor het midden- en kleinbedrijf. In het laatste servicekatern van het Handboek ondernemen (pdf) vindt u een overzicht van veel gestelde vragen, een verklarende woordenlijst, een lijst van handige internetadressen en telefoonnummers en links naar brochures die voor (startende) ondernemers nuttig zijn.