U bent hier

Onderneming & Fiscus
Kritiek op wetsvoorstel omzetting aandelen aan toonder

Kritiek op wetsvoorstel omzetting aandelen aan toonder

Van verschillende kanten zijn er kritische vragen gesteld over het wetsvoorstel voor de omzetting van aandelen aan toonder. Dit wetsvoorstel maakt de identificatie van alle houders van aandelen aan toonder mogelijk in Europees en Caribisch Nederland. Daardoor is anonieme overdracht van toonderstukken niet meer mogelijk, wat malafide praktijken moet tegengaan.

Het voorstel voor de Wet omzetting aandelen aan toonder is een vervolg op de aanbevelingen van het Global Forum en de Financial Action Task Force (FATF). De organisaties die in de taskforce zitten, richten zich op de bestrijding van belastingontduiking, witwassen en de financiering van terrorisme. Het wetsvoorstel verplicht tot het gebruik van een effectenrekening zoals een bank of beleggingsinstelling. Daarbij komt het aandeel op naam te staan, waardoor het niet kan worden misbruikt voor financiering van terrorisme, belastingontduiking of witwassen. 

Mogelijke inbreuk op eigendomsrecht

Een van de gemaakte kanttekeningen is dat in het wetsvoorstel geen aandacht voor waardepapieren en andere verhandelbare rechten die een financiële waarde vertegenwoordigen van buitenlandse vennootschappen. Daarmee zou nog steeds belasting kunnen worden ontdoken. De Raad van State wijst bovendien op de mogelijke inbreuk van het eigendomsrecht als de wetswijziging doorgang vindt. Die mogelijke inbreuk moet goed onderbouwd worden. Staatssecretaris Dekker denkt dat aandeelhouders in elk geval voldoende de tijd krijgen om een vervangend aandeel op naam te krijgen. Eind januari debatteert de Tweede Kamer over het wetsvoorstel.