U bent hier

Onderneming & Fiscus
Opslaan gegevens geleende werknemer loont

Opslaan gegevens geleende werknemer loont

Leent u in verband met de vakantieperiode werknemers in, dan is het verstandig om al hun relevante gegevens in uw administratie op te nemen. Om inlenersaansprakelijkheid te vermijden, is dat hoe dan ook verstandig als u werknemers inleent. Demissionair minister De Jager van Financiën heeft pas laten vastleggen dat u alleen dan in aanmerking komt voor matiging hiervan bij toepassing van het anoniementarief.

Als u werknemers inleent via bijvoorbeeld een uitzendbureau kan de Belastingdienst u – als inlener – aansprakelijk stellen als de loonheffingen over hun verdiensten niet (op tijd) bij de fiscus binnen zijn. Dit kunt u ondervangen door gebruik te maken van een geblokkeerde rekening, de zogenoemde g-rekening. U dekt zich zo helaas niet in voor gevallen waarin de uitlener van de werknemers hun identiteit niet goed heeft vastgesteld. Dan moet hij voor de loonheffingen het anoniementarief hanteren. Doet hij dat niet, dan kan de fiscus ook u aansprakelijk stellen voor het niet betalen van dit hogere tarief. Door een wijziging van de Leidraad Invordering kunt u dit alleen nog omzeilen door de gegevens van de ingeleende werknemers vast te leggen in uw administratie zodra ze bij u komen werken. U hoeft dan niet het anoniementarief te betalen. Dit geldt overigens niet als u dat achteraf doet.

Depotstelsel in aantocht

Binnenkort – wanneer precies is nog steeds niet bekend – maakt de g-rekening plaats voor het zogenoemde depotstelsel. Dit werkt ongeveer hetzelfde als de g-rekening, maar dan is de Belastingdienst degene die de geblokkeerde rekening beheert. Zodra er hier meer over te melden is en wij u natuurlijk op de hoogte.