U bent hier

Onderneming & Fiscus
Schadevergoeding bij trage fiscus

Schadevergoeding bij trage fiscus

U kunt een vergoeding krijgen als de fiscus te traag is met de afhandeling van uw bezwaarschrift. De Belastingdienst is namelijk verplicht om uw bezwaar binnen een redelijke termijn af te handelen. De Hoge Raad heeft recent bepaald dat u een vergoeding van zogenoemde immateriële schade kunt krijgen bij de overschrijding van deze termijn.

In deze zaak ging het om een bv die een naheffingsaanslag loonbelasting/premie volksverzekeringen had ontvangen over de periode 20 december 2001 tot en met 31 december 2002. De bv was het niet eens met deze naheffingsaanslag en maakte op 11 mei 2004 bezwaar tegen deze aanslag. De inspecteur nam het bezwaar in behandeling en deed op 6 juli 2007 uitspraak op bezwaar. Volgens de bv handelde de inspecteur het bezwaar niet binnen een redelijke tijd af. In hoger beroep verzocht de bv het gerechtshof in Arnhem dan ook om een schadevergoeding voor het niet binnen een redelijke termijn afhandelen van het bezwaarschrift. Het gerechtshof wees dit verzoek om schadevergoeding af. Uiteindelijk moest de Hoge Raad zich uitspreken over deze schadevergoeding.

Vergoeding immateriële schade

Volgens de Hoge Raad moest de afhandeling van het bezwaarschrift binnen een redelijke termijn plaatsvinden. Als deze termijn werd overschreden was een schadevergoeding op zijn plaats. Dit bleek ook uit eerdere jurisprudentie van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM). Op basis van deze jurisprudentie konden spanning en frustratie een goede grond zijn voor de vergoeding van zogenoemde immateriële schade. De bv moest namelijk al die tijd in onzekerheid blijven over de uitkomst van het bezwaar. Van een redelijke termijn was volgens de Hoge Raad sprake bij een beslissing binnen twee jaar. Deze termijn startte op het moment dat de inspecteur het bezwaarschrift ontving. De Hoge Raad stelde een schadevergoeding vast van € 500 per halfjaar dat de inspecteur te lang deed over de afhandeling van het bezwaarschrift. De Hoge Raad verwees de zaak door naar het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch om te bepalen of een schadevergoeding op zijn plaats was. Wacht u dus al langer dan twee jaar op een uitspraak op uw bezwaar, verzoek dan om een schadevergoeding.
Hoge Raad, 10 juni 2011, LJN: BO5080