U bent hier

Onderneming & Fiscus
U spreekt met de belastinginspecteur

U spreekt met de belastinginspecteur

Voor pittige en persoonlijke fiscale vragen moet u meestal niet bij de Belastingtelefoon zijn. Staatssecretaris Weekers van Financiƫn heeft aangegeven dat dit gaat veranderen en dat u voor moeilijke en persoonlijke vragen voortaan een inspecteur aan de lijn kunt krijgen.

Op dit moment kunnen medewerkers van de Belastingtelefoon uw algemene belastingvragen beantwoorden, maar ze kunnen u geen persoonlijk fiscaal advies geven. Als u een moeilijke vraag heeft en de Belastingtelefoon kan u niet helpen, zal de medewerker van de Belastingtelefoon een terugbelafspraak met u maken. De inspecteur belt u dan op een later moment terug. De staatssecretaris wil dit nu wijzigen en het mogelijk maken om u direct door te verbinden met een inspecteur of een andere specialist. Deze medewerkers van de fiscus hebben toegang tot uw fiscale dossier en kunnen uw vraag op basis van gedetailleerde regels en jurisprudentie beantwoorden. Deze specialisten kunnen ook fiscaal bindende uitspraken doen.

Proefdraaien

De fiscus heeft voor de toeslagen al een proef gedraaid om te kijken of het doorverbinden effectief is. Uit deze proef blijkt dat de Belastingdienst vragen op deze wijze sneller beantwoord en dat de terugbelafspraak overbodig is geworden. De staatssecretaris wil de proef nu gaan uitbreiden naar particulieren en ondernemers. Voor fiscale intermediairs is de proef al gestart en de proef voor particulieren en ondernemers zal later dit jaar starten. Het uiteindelijke doel is om het doorverbinden vanaf begin volgend jaar voor alle bellers mogelijk te maken. De belastingregels worden dan wel niet makkelijker, maar iets leuker kunnen ze het dus toch maken!