U bent hier

Onderneming & Fiscus
Verantwoordelijkheid verkeerde VAR duidelijk

Verantwoordelijkheid verkeerde VAR duidelijk

Als u werkzaamheden door een zelfstandige laat doen, kunt u hem vragen om een Verklaring arbeidsrelatie (VAR). In de meeste gevallen kunt u op basis hiervan bepalen of u loonheffingen moet inhouden over zijn verdiensten. Blijkt achteraf dat de zelfstandige eigenlijk een andere VAR had moeten hebben, dan is hij hiervoor verantwoordelijk. U krijgt dan dus geen naheffingsaanslag. Demissionair minister De Jager van Financiën heeft dit gezegd.

U hoeft geen loonheffingen in te houden over de verdiensten van een zelfstandige die u een VAR-wuo (winst uit onderneming) of VAR-dga (directeur-grootaandeelhouder) toont. Laat hij daarentegen een VAR-loon aan u zien, dan moet u wel degelijk loonheffingen inhouden. Bij een VAR-row (resultaat overige werkzaamheden) is dit per geval verschillend. Uiteraard geldt dit andersom ook als u zich als ondernemer/zelfstandige laat inhuren. Besluit u op basis van de VAR dat u geen loonheffingen hoeft in te houden en af te dragen, dan moet u – onder andere – wel een kopie van de VAR maken en deze in uw administratie bewaren.

Zelfstandige niet altijd de pineut

De ondernemer moet zelf de gegevens aanleveren die de Belastingdienst nodig heeft om te bepalen welke VAR van toepassing is. Blijkt achteraf dat deze gegevens niet kloppen en de zzp'er dus eigenlijk een andere VAR had moeten hebben, dan is de zelfstandige verantwoordelijk voor de gevolgen! De Jager heeft dit geschreven in een brief als antwoord op Kamervragen. Kan de fiscus echter aantonen dat u had kunnen weten dat de VAR niet klopte, dan kunt u als inlener alsnog aansprakelijk worden gesteld.