U bent hier

Onderneming & Fiscus
Zakelijke huur voorkomt verkapt dividend

Zakelijke huur voorkomt verkapt dividend

De Belastingdienst let scherp op de directeur-grootaandeelhouder (dga) en zijn bv. Een bevoordeling van de dga zit namelijk in een klein hoekje. Is dat het geval dan is mogelijk sprake van een verkapte dividenduitkering. De dga en uw bv moeten daar dan belasting over betalen. Een zakelijke huurprijs kan dit soms voorkomen. Dit blijkt ook uit een arrest van de Hoge Raad.

In deze zaak ging het om een dga die alle aandelen hield van een Nederlandse bv. Deze Nederlandse bv had alle aandelen van een Franse vennootschap, die in het bezit was van een vakantiehuis en een jacht. In 2001 maakte de dga voor zeven weken gebruik van de woning. Hij betaalde hiervoor een (zakelijke) huur van € 9.530. Daarnaast maakte hij ook gebruik van het zeiljacht, waarvoor hij een huur betaalde van € 2.268. De inspecteur stelde dat er sprake was van een verkapte dividenduitkering. De bv verhuurde de woning en het jacht namelijk niet aan derden. Het hele jaar had de dga dus de beschikking over de woning en het jacht. De bv was dus bewust niet op zoek geweest naar andere huurders. Er was volgens de bv geen sprake van een verkapte dividenduitkering, want de dga betaalde gewoon een zakelijk huur.

Geen bewuste bevoordeling

De Hoge Raad vond echter dat het geen verkapte dividenduitkering was. De Belastingdienst mocht namelijk niet bepalen wat de bv wel en niet doet. Het was dus toegestaan dat de bv de woning en het pand niet aan derden verhuurden. De bv koos zo zelf voor een lager rendement, maar hierdoor was nog geen sprake van een verkapte dividenduitkering. Het was aan de fiscus om aan te tonen dat de bv de dga bewust bevoordeelde. Het lukte de inspecteur niet om dit te bewijzen, want de dga betaalde namelijk gewoon een zakelijk huur voor de woning en het jacht. De bv kreeg dus gelijk.
Hoge Raad, 11 november 2011, LJN: BU3685