U bent hier

Onderneming & Fiscus
Fors tekort aan accountants en belastingadviseurs

Fors tekort aan accountants en belastingadviseurs

Door de goede economie is de vraag naar accountants en belastingadviseurs de laatste jaren fors toegenomen. Inmiddels is er zelfs een enorm tekort aan deze financials op de arbeidsmarkt. Dit wordt bevestigd door een onderzoek naar moeilijk te vervullen vacatures.

Werkgevers hebben de meeste moeite om hbo’ers te vinden, gevolgd door academici. Het tekort op de arbeidsmarkt komt mede doordat er in de crisisjaren nauwelijks starters zijn aangenomen. Daarnaast is vooral het accountantsberoep minder aantrekkelijk geworden onder jongeren door de hoge werkdruk bij de grotere kantoren en doordat deze kantoren de laatste jaren niet altijd even positief in het nieuws kwamen.

Behoefte naar IT-auditors 

Organisaties zijn nu vooral op zoek naar professionals met kennis van rapportage-standaarden en data-analyse. Geautomatiseerde informatiesystemen nemen steeds vaker de verwerking van administratieve processen over. Organisaties willen weten dat de financiële verslaglegging zorgvuldig gebeurt en daarom zijn zij op zoek naar IT-auditors. Door digitalisering zal de vraag naar accountants op termijn afnemen, maar op dit moment is er door de aantrekkende economie nog steeds veel behoefte aan bedrijfseconomisch en fiscaal advies.

Vertalen van data 

Hoewel financials steeds meer gaan adviseren bestaat een groot deel van hun werk nog uit administratieve dienstverlening en samenstel- en controlewerkzaamheden voor de jaarrekeningen. Door automatisering van financiële processen komt de nadruk steeds meer te liggen op het vertalen van data naar bruikbare rapportages en adviezen. Om de link te kunnen leggen tussen IT en finance hebben organisaties vooral behoefte aan werknemers met advies- en contactuele vaardigheden.

Vraag naar belastingadviseurs 

Ook vacatures voor belastingadviseurs zijn moeilijk te vervullen. Er is onder andere vraag naar specialisten op het gebied van omzetbelasting en ‘transfer pricing’: interne verrekenprijzen voor de levering van goederen en diensten binnen ondernemingen die aan elkaar gelieerd zijn.
UWV voert elk jaar onderzoek (pdf) uit naar moeilijk vervulbare vacatures.