U bent hier

Onderneming & Fiscus
AutoAanvullen voor Excel-functies in Office

AutoAanvullen voor Excel-functies in Office

Bij het invoegen van functies kan Excel al sinds jaar en dag automatisch aanvullen. In Excel 2016 is deze functie verbeterd. In de formulebalk kunt u functies invoegen in formules die u mag kiezen uit een lijst waarin de door u getypte tekens voorkomen, dus niet per se alleen de beginletters van de functie. Een uitleg.

‘Hinting’ heet het verschijnsel en het is enigszins vergelijkbaar met de zoeksuggesties in een zoekmachine. In Microsoft Office wordt het AutoAanvullen genoemd. Aan de hand van de letters die u intoetst, doet een programma alvast suggesties voor wat u wellicht gaat typen. Voor Functies heeft Excel 2016 de mogelijkheden uitgebreid, wat zorgt voor een groter gebruiksgemak.

Het ontwerpen van modellen in Excel

Excel heeft verschillende vormen van AutoAanvullen of hinting, waarvan sommige een heel nieuwe dimensie toevoegen aan het ontwerpen van modellen. Denk bijvoorbeeld aan Doorvoeren of Reeksen invoeren met de vulgreep (copy tool), het herhalen van eerder getypte invoer in een celbereik, of Flash Fill. Bij die laatste functie – een variant op AutoAanvullen – claimt Excel te herkennen welke patronen er in de invoer voorkomen. Op basis daarvan kan het programma voor volgende cellen de gegevens op dezelfde manier analyseren of bewerken. Microsoft noemt het ook wel Snel aanvullen (Flash Fill op tab Gegevens, groep Hulpmiddelen voor gegevens).

Lijst van functies

In vorige versies van Excel gaf ‘=dag’ als hint bijvoorbeeld de functies =DAG en =DAGEN360. In de versie 2016 krijgt u een flinke lijst van functies waarin ‘dag’ voorkomt. Denk aan: laatste dag, prijsvervaldag, weekdag, werkdag, enzovoort. Een langgekoesterde wens van veel gebruikers ter verbetering van het AutoAanvullen voor Excel-functies.
Let op: AutoAanvullen werkt niet hetzelfde in de wizard waarmee u functies kunt invoegen (via de [ƒx]-knop op tab Formules of in de formulebalk). Daar wordt met de letters die u typt, ook gezocht naar functies die ermee te maken hebben. Als u bijvoorbeeld op ‘dag’ gaat zoeken, vindt u ook functies als Uur, Minuut en dergelijke, of functies waarin ‘dag’ in de functieomschrijving staat.