U bent hier

Onderneming & Administratie
Verbetering te zien bij getoetste accountantskantoren

Verbetering te zien bij getoetste accountantskantoren

De Raad voor Toezicht van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) kon door de gevolgen van de coronapandemie in verslagjaar 2020 minder toetsingen uitvoeren dan in andere jaren. Uit de resultaten van de toetsingen die konden doorgaan, volgt wel een positief beeld: een hoger percentage van de accountantskantoren voldeed aan de gestelde eisen.

Onlangs verscheen het verslag van werkzaamheden van de Raad voor Toezicht over het toetsingsjaar 2020. Samen met netwerkorganisatie SRA, die geaccrediteerd is om toetsingen uit te voeren, heeft de Raad voor Toezicht afgelopen jaar in totaal 24 accountantskantoren met een Wta-vergunning getoetst. Daarvan voldeed 71% aan de gestelde eisen, in 2019 was dat 58%. Ruim 29% van de getoetste kantoren met vergunning voldeden op belangrijke onderdelen nog niet aan de eisen. Na het doorlopen van een verbetertraject worden zij opnieuw getoetst. Van de 14 kantoren die in het verslagjaar zijn hertoetst, voldeed eveneens 71% aan de eisen. In 2019 was dat nog 55%. Ook hebben de Raad en de SRA in afgelopen jaar 52 kantoren zonder Wta-vergunning getoetst. Daarvan voldeed 73% aan de daaraan gestelde eisen, tegenover 68% in 2019. Van de getoetste kantoren voldeed 23% op belangrijke onderdelen nog niet.

Minder toetsingen door corona

Omdat reguliere toetsingen door de coronapandemie nauwelijks mogelijk waren heeft de Raad gekozen voor het digitaal uitvoeren van toetsingen, op vrijwillige basis. In het verslagjaar zijn zeven toetsingen helemaal digitaal uitgevoerd. Daarnaast zijn vijf (her)toetsingen uitgevoerd in hybride vorm. Deze zijn gestart op de traditionele manier maar door de coronamaatregelen als digitale (her)toetsing afgerond. Aan het einde van het verslagjaar waren nog enkele digitale (her)toetsingen onder handen.

Toezicht naar AFM

Vanaf volgend jaar wordt de uitvoering van het toezicht op niet-oob-accountantskantoren met een wettelijke vergunning overgebracht naar de Autoriteit Financiƫle Markten (AFM). Veruit het grootste deel van de toetsingen die door de Raad worden uitgevoerd bestaat echter uit toetsingen van kantoren zonder wettelijke controlevergunning. Deze zullen nog steeds door de Raad voor Toezicht worden getoetst.