U bent hier

Onderneming & Administratie
Fiscus komt met versoepelingen betalingsregelingen

Fiscus komt met versoepelingen betalingsregelingen

De Belastingdienst heeft een aantal blijvende aanpassingen gedaan in het beleid over betalingsregelingen. De aanpassingen zijn per 1 oktober 2022 ingegaan. De versoepelingen moeten vooral kleinere ondernemingen wat financiële lucht geven.

Om ondernemers met tijdelijke betalingsproblemen enigszins tegemoet te komen heeft de Belastingdienst twee vanwege de coronacrisis ingevoerde versoepelingen definitief gemaakt. Het gaat hierbij om:

  • Het ingaan van de betalingsregeling op de datum van de uitstelbeschikking.
  • De mogelijkheid om uitstel voor de motorrijtuigenbelasting aan te vragen.

Afzien van 100%-zekerheidseis

Verder gaat de fiscus afzien van de 100%-zekerheidseis voor ondernemers. Deze eis verplicht ondernemers om voor het krijgen van een betalingsregeling de Belastingdienst zekerheid te verschaffen dat de schuld wordt afgelost bijvoorbeeld met een bankgarantie of hypotheekrecht. De Belastingdienst vraagt om zekerheid als de hoogte van de belastingschuld, de aard van de belastingschuld of het aangifte- en betalingsgedrag hier aanleiding toe geven. Het afzien van de eis moet (vooral kleine) ondernemers helpen die geen zekerheid kunnen bieden, maar wel tijdelijk financiële problemen hebben. 

Verplichte verklaring voor uitstel van betaling vervalt

Daarnaast is het ook mogelijk om een betalingsregeling aan te vragen als er al eerder kort uitstel is verleend voor een belastingschuld. En verlaagt de Belastingdienst de drempel voor ondernemers om uitstel van betaling bij bijzondere omstandigheden aan te vragen door de verplichte verklaring van een externe deskundige te laten vervallen bij een belastingschuld onder de € 20.000.