U bent hier

Onderneming & Administratie
Geen belasting meer betalen met acceptgiro

Geen belasting meer betalen met acceptgiro

Per 1 juni 2023 gaat de acceptgiro verdwijnen. De Belastingdienst gaat daarom al voor die datum in stappen stoppen met het versturen van acceptgiro’s. Dit kan bij de ene belasting dus sneller zijn dan bij de andere. In plaats van de acceptgiro ontvangt de belastingplichtige dan een brief met betaalinformatie.

Eind vorig jaar heeft Currence (de eigenaar van de acceptgiro) aangegeven dat de acceptgiro per 1 juni 2023 gaat verdwijnen. Bij aanslagen of beschikkingen stopt de Belastingdienst dan ook met het aanhechten van de acceptgiro. In plaats daarvan krijgt de belastingplichtige een brief met betaalinformatie. Hierop staat onder andere (net zoals nu op de aanslag of beschikking) het te betalen bedrag, het rekeningnummer waar het bedrag op gestort moet worden, betalingskenmerk en hoe u kunt betalen.

Betalen met mobiel

Belastingplichtigen die nu nog met een acceptgiro betalen hebben straks 3 mogelijkheden om hun belasting te betalen:

  • Via automatische incasso
  • Via mobiel of internetbankieren
  • Via overboekingskaart van de bank

Voor sommige belastingen stuurt de fiscus nu al geen acceptgiro's meer. De komende periode stopt hij hiermee voor andere belastingen en voor toeslagen. Daarom kan dus zijn dat een belastingplichtige de ene keer wel een acceptgiro krijgt en de andere keer niet.