U bent hier

Onderneming & Administratie
Sociale zekerheid thuiswerkende grensarbeider wijzigt

Sociale zekerheid thuiswerkende grensarbeider wijzigt

Per 1 juli 2023 gelden er nieuwe regels voor de toepassing van socialezekerheidswetgeving voor grensarbeiders. Als een grensarbeider vanaf die dag tot 50% van de totale arbeidstijd thuis telewerkt en minimaal 50% van de totale arbeidstijd in zijn werkland, blijft de socialezekerheidswetgeving van het werkland van toepassing.

Een grensarbeider die in Nederland werkt voor een Nederlandse werkgever is in zijn werkland sociaal verzekerd. Normaal gesproken (lees: vóór corona) geldt dat als een grensarbeider 25% of meer van zijn werk deed thuis verricht, hij in zijn woonland sociaal verzekerd is. Maar tijdens de coronapandemie kwam de goedkeuring dat als de grensarbeider door de coronamaatregelen thuis werkte, dit voor de sociale zekerheid geen gevolgen had. Dit betekende dat de grensarbeider in hetzelfde land sociaal verzekerd was als vóór de pandemie. Deze goedkeuring zou eindigen per 1 juli 2023, maar een aantal lidstaten van de Europese Unie (EU) – waaronder Nederland – hebben een kaderovereenkomst gesloten waardoor onder voorwaarden een thuiswerkende grensarbeider per 1 juli 2023 toch sociaal verzekerd blijft in zijn werkland als het gaat om telewerken.

Geen gevolgen sociale zekerheid als grensarbeider tot 50% thuis telewerkt

Met telewerken wordt de situatie bedoeld waarin iemand op afstand werkt en de werkende via een IT-connectie verbonden blijft met de werkomgeving van de werkgever. Het zijn vooral grensarbeiders die structureel telewerken.
De nieuwe regels per 1 juli 2023 zijn als volgt: werknemers kunnen op basis van de kaderovereenkomst telewerken in het woonland tot 50% van de totale arbeidstijd, zonder dat dit leidt tot een wijziging van de toepasselijke socialezekerheidswetgeving. Andersom moet er minstens 50% van de totale arbeidstijd fysiek gewerkt worden in de lidstaat waar de werkgever is gevestigd (het werkland).

Aanvraag nodig SVB voor toepassing nieuwe regels

Werknemers of werkgevers die een beroep willen doen op deze kaderovereenkomst kunnen een aanvraag indienen bij de Sociale verzekeringsbank (SVB). Omdat de SVB te weinig voorbereidingstijd had, moet een werkgever mogelijk langer wachten op de beslissing. Als voldaan is aan de voorwaarden is de werknemer sociaal verzekerd in het werkland. Zonder de aanvraag gelden de reguliere regels voor het toepassen van de sociale zekerheid voor grensarbeiders.