U bent hier

Onderneming & Administratie
Kabinet presenteert internationale cyberstrategie

Kabinet presenteert internationale cyberstrategie

Het kabinet heeft een nieuwe internationale cyberstrategie ontwikkeld voor de periode 2023 tot en met 2028. Het doel hiervan is digitale dreigingen tegen te gaan en met een zo groot mogelijke groep landen af te spreken hoe men zich zou moeten gedragen in het digitale domein.

De Internationale Cyberstrategie (pdf) is opgesteld in samenwerking tussen de ministeries van Buitenlandse Zaken, Justitie en Veiligheid, Economische Zaken en Klimaat, Defensie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en verschillende overheidsorganisaties (AIVD, MIVD, NCSC, NCTV, OM en de Politie). De belangrijkste doelen van de Internationale Cyberstrategie 2023-2028 zijn:

  • het tegengaan van cyberdreigingen van staten en criminelen;
  • het versterken van democratische en mensenrechtelijke principes online;
  • het behouden van een wereldwijd verbonden, open, vrij en veilig internet.

Mensenrechtelijke principes online versterken

Om de cyberdreiging van staten en criminelen het hoofd te bieden zal Nederland instrumenten pro-actiever, meer geïntegreerd en strategischer inzetten. Denk hierbij aan diplomatie, inlichtingen, sancties maar ook aan economische middelen en ontwikkelingssamenwerking. Dit gebeurt waar mogelijk met EU-partners en NAVO-bondgenoten.
Om democratische en mensenrechtelijke principes online te versterken werkt Nederland samen met andere landen, onderzoekers, ondernemingen en maatschappelijke organisaties uit hoe internationaal erkende principes in de digitale ruimte moeten worden toegepast om de wereldwijde cyberveiligheid te vergroten. Nederland stimuleert daarnaast landen en ondernemingen om schendingen van online mensenrechten tegen te gaan.

Profiteren van veilige digitale omgeving

Om een wereldwijd open, vrij en veilig internet te behouden zal Nederland de publieke kern – oftewel de technische laag – van het internet beschermen om zo fragmentatie tegen te gaan. Bij fragmentatie zouden er verschillende internetsystemen (een vrij en een staatsgestuurd internet) naast elkaar bestaan. Daardoor zou de communicatie tussen landen aanzienlijk kunnen worden verstoord, met grote gevolgen voor de wereldwijde economische ontwikkeling en de geopolitieke stabiliteit. Nederland zal de betrokkenheid van opkomende landen bij vraagstukken over het internet bevorderen en expertise delen om de cybercapaciteiten van deze landen verder te versterken. Zo kunnen ook zij profiteren van een veilige digitale omgeving (toolbox).