U bent hier

Onderneming & Administratie
Belastingrente voor VPB blijft tot 2024 8%, voor toeslagen 4%

Belastingrente voor VPB blijft tot 2024 8%, voor toeslagen 4%

De staatssecretaris van Financiën heeft een aantal vragen beantwoord over de percentages van de belastingrente. Uit zijn antwoorden blijkt dat de belastingrente voor de vennootschapsbelasting (VPB) en bronbelasting tot 2024 op 8% blijft staan, voor de overige belastingen gaat per 1 juli de rente naar 6%. Er komt een uitzondering hierop voor de toeslagen, hiervoor blijft 4% gelden.

In zijn antwoorden op de vragen over de belastingrente (tool) voor de diverse belastingen geeft de staatssecretaris van Financiën aan dat is besloten de percentages voor de belasting- en invorderingsrente aan te passen, maar hoe dat gaat gebeuren wordt nu onderzocht. De Tweede Kamer krijgt daar nog dit jaar meer informatie over.

Percentage belastingrente VPB 8%

Het percentage van de belastingrente (verdiepingsartikel) voor de VPB en bronbelasting blijft in ieder geval 8% tot het moment dat er een nieuw scenario wordt ingevoerd, de verwachting is dat dit per 2024 zal gebeuren. In februari 2023 was er nog sprake van dat het percentage naar 10,5 zou stijgen maar dat vond het kabinet wel wat te gortig, de verhoging werd toen teruggedraaid. Voor de te vergoeden belastingrente blijft wel een percentage van 10,5 gelden tot het moment dat het wijzigingsbesluit in werking treedt.

Belastingrente overige belastingen naar 6%

De belastingrente voor de overige belastingen zoals de inkomstenbelasting, de loonheffingen en de BTW stijgt per 1 juli 2023 van 4% naar 6%. Dit percentage zou ook voor de toeslagen moeten gaan gelden maar het kabinet vindt deze stijging onwenselijk voor de doelgroep van de toeslagen. Daarom zal er een wetsvoorstel worden ingediend waarin wordt voorgesteld de koppeling tussen de rente bij de toeslagen en de belastingrente voor de overige belastingen los te laten. Dit moet terugwerkende kracht krijgen tot 1 juli 2023.

Te vergoeden invorderingsrente ook naar 6%

De in rekening te brengen invorderingsrente bedraagt (vanwege COVID-maatregelen) nu nog 2%, dit gaat per 1 juli 2023 naar 3% en per 1 januari 2024 wordt het 4%. Het percentage voor de te vergoeden invorderingsrente is niet tijdelijk verlaagd en is dus nu nog 4% maar dit volgt wel de wettelijke systematiek en wordt dus per 1 juli 2023 6%.