U bent hier

Onderneming & Fiscus
Einde betalingsregeling bijzonder uitstel, onderneem snel actie!

Einde betalingsregeling bijzonder uitstel, onderneem snel actie!

Ondernemers die afgelopen april een brief hebben ontvangen van de Belastingdienst waarin was aangegeven dat ze niet meer voldeden aan de voorwaarden voor bijzonder uitstel vanwege de coronacrisis en daarna niets hebben ondernomen krijgen deze maand een brief dat de betalingsregeling wordt ingetrokken. Zij moeten snel actie ondernemen voordat ze in 1 keer het hele bedrag moeten betalen. Niets doen leidt tot invorderingsmaatregelen.

Ondernemers die gebruik hebben gemaakt van de betalingsregeling voor bijzonder uitstel vanwege de coronacrisis moesten vanaf 1 oktober 2022 de belastingschulden gaan aflossen. Als er niet aan deze betalingsverplichtingen is voldaan kunnen ondernemers deze maand een brief verwachten van de Belastingdienst dat de betalingsregeling wordt beëindigd. Deze brief heeft een datum van 15 augustus 2023 maar wordt dus eerder verstuurd zodat een ondernemer nog ruim een maand heeft om actie te ondernemen. Deze actie is nodig om te voorkomen dat een ondernemer in 1 keer de hele belastingschuld moet betalen.

Niet voldaan aan de voorwaarden betalingsregeling

Een ondernemer krijgt nu een brief waarin het einde van de betalingsregeling wordt aangekondigd omdat:

  • de ondernemer sinds 1 oktober 2022 niet voldaan heeft aan de betalingsverplichtingen.
  • sinds 1 oktober 2022 de termijnen van de betalingsregeling niet op tijd zijn betaald.
  • de ondernemer achterloopt met de betalingsverplichtingen vanaf 1 oktober 2022 én met de termijnen van de betalingsregeling.

De betalingsachterstand(en) zijn ook niet ingehaald door de ondernemer en hij heeft ook niet gevraagd om de betalingsregeling aan te passen of een verzoek om schuldsanering gedaan.

Gevolgen intrekken betalingsregeling

Het einde van de betalingsregeling heeft tot gevolg dat de ondernemer alle (naheffings)aanslagen die onder het bijzonder uitstel vallen, in 1 keer moet betalen. Het volledige bedrag moet vóór 29 augustus 2023 bij de fiscus binnen zijn.

Voorkomen van intrekken

Ondernemers die het intrekken van de betalingsregeling nog willen stoppen moeten zo snel mogelijk de BelastingTelefoon bellen (0800-0543). Aanpassing van de regeling kan misschien nog als de betalingsverplichtingen worden ingelopen. Denk dan aan een betaalpauze of een verlenging van de betalingsregeling. Niet eens met het einde van de regeling? Dan is er nog de mogelijkheid om ertegen in beroep te gaan.

Niet in actie komen

Komt de ondernemer niet in actie, dangaatde fiscus invorderingsmaatregelen (infographic) inzetten om de belastingschulden te innen. Eerst volgt dan een aanmaning, hierna komt een dwangbevel. Het nemen van invorderingsmaatregelen kan betekenen dat de fiscus beslag legt op vermogensbestanddelen van de ondernemer, zoals inventaris, auto of een bankrekening. Ook kan er faillissement worden aangevraagd. Dan kan het bodemrecht (verdiepingsartikel) om de hoek komen kijken.