U bent hier

Onderneming & Personeel
Vrouwen vaker arbeidsongeschikt dan mannen

Vrouwen vaker arbeidsongeschikt dan mannen

Mannelijke werknemers in Nederland hadden in 2022 minder ziekteverzuim dan vrouwen. Het ziekteverzuim lag bij de werkneemsters gemiddeld 31% hoger. Voor organisaties is het interessant om – met behulp van HR Analytics – de statistieken los te laten op het eigen personeel en gericht te werken aan het verminderen of voorkomen van verzuim.

Uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat vrouwen in 2022 een gemiddeld verzuimpercentage van 6,3% hadden en mannen 4,2%. De hoogte van het ziekteverzuim dat hoofdzakelijk door het werk is veroorzaakt, scoort bij mannen en vrouwen nagenoeg gelijk. Bij mannen is dit 7,2%, bij vrouwen 7,3%. 

Hoeveel effect heeft werk op het ziekteverzuim?

Het verschil tussen mannen en vrouwen is groter waar het gaat om verzuim dat voor een deel door het werk veroorzaakt wordt: bij mannen 10,6%, bij vrouwen 12,7%. Ziekteverzuim dat niet is veroorzaakt door het werk heeft de hoogste scores: 75,1% bij mannen en 73% bij vrouwen.

Hoeveel effect heeft leeftijd op het ziekteverzuim gehad?

Bij zowel mannen als vrouwen is zichtbaar dat het ziekteverzuim met de jaren stijgt. In de leeftijdsperiode van 15 tot 65 jaar is het ziekteverzuim bij beiden steeds wat hoger. Opvallend is dat in de leeftijdscategorie 65-75 jaar (toolbox) een daling in het verzuimpercentage te zien is. Voor latere leeftijden zijn bij het CBS geen gegevens beschikbaar.
In alle leeftijdscategoriën is het ziekteverzuim bij vrouwen hoger dan dat van mannen, maar het verschil was in 2022 het grootst tussen mannen en vrouwen tussen de 25 en 45 jaar: meer dan het dubbele. Die verschillen zijn het meest zichtbaar bij verzuim dat voor een deel door het werk veroorzaakt wordt en verzuim dat niet werkgerelateerd is. 

Preventiemaatregelen nemen met HR Analytics

Organisaties doen er goed aan om analyses te maken van het ziekteverzuim van hun eigen werknemers. Vooral bij organisaties met veel personeel kunnen de uitkomsten veelzeggend zijn. Het toepassen van datamining, statistiek, analyse en modellering op gegevens over werknemers helpt organisaties op een datagedreven manier strategische en voorspellende HR-analyses te maken en beslissingen met data te onderbouwen. Met een gedegen analyse is het onder meer mogelijk gerichte maatregelen te nemen om ziekteverzuim te verminderen of te voorkomen.