U bent hier

Onderneming & Fiscus
Inkomensafhankelijke bijdrage ZVW in de loonaangifte

Inkomensafhankelijke bijdrage ZVW in de loonaangifte

De Belastingdienst constateert regelmatig dat werkgevers de werkgeversheffing Zorgverzekeringswet (ZVW) en de bijdrage ZVW niet juist verwerken in de aangifte loonheffingen. Daarom beschrijft de fiscus in een handreiking hoe de werkgever op een goede manier de werkgeversheffing en de bijdrage op kan geven.

De zorgverzekering wordt gefinancierd met de nominale premie ZVW (de maandelijkse premie aan de zorgverzekeraar) en de inkomensafhankelijke bijdrage ZVW. De inkomensafhankelijke bijdrage ZVW bestaat uit de werkgeversheffing ZVW en de bijdrage ZVW die een werkgever moet opgeven in de aangifte loonheffingen. De fiscus constateert echter regelmatig dat dit niet juist gebeurt. Daarom staat op Forum Salaris, een online forum van de Belastingdienst (account nodig), een handreiking over welke rubrieken en codes werkgevers moeten gebruiken.

Verwerken van de werkgeversheffing ZVW

De werkgeversheffing ZVW komt voor rekening van de werkgever. Hij vult de rubrieken als volgt in:

  • Verzekeringsindicatie ZVW: code K (wel verzekeringsplichtig, normaal tarief werkgeversheffing).
  • Werkgeversheffing ZVW: het bedrag dat de werkgever voor een werknemer in het aangiftetijdvak als werkgeversheffing afdraagt.
  • Ingehouden bijdrage ZVW: 0.
  • Totaal werkgeversheffing ZVW: dit is de som van de bedragen die de werkgever heeft opgegeven in de rubriek 'Werkgeversheffing ZVW'. Dus van alle werknemers voor wiehij de werkgeversbijdrage verschuldigd is.

Verwerken van de bijdrage ZVW

De bijdrage ZVW houdt de werkgever in op het nettoloon van de werknemer. Hij vult de rubrieken als volgt in:

  • Verzekeringsindicatie ZVW: code M (wel verzekeringsplichtig, ingehouden bijdrage).
  • Werkgeversheffing ZVW: bedrag is 0.
  • Ingehouden bijdrage ZVW: het bedrag dat de werkgever op het loon van de werknemer heeft ingehouden als bijdrage ZVW.
  • Totaal ingehouden bijdragen ZVW: dit is de som van de bedragen die de werkgever heeft opgegeven in de rubriek 'Ingehouden bijdrage ZVW'. Dus van alle werknemers voor wie hij de bijdrage heeft ingehouden.

Loon onder verschillende nummers inkomstenverhouding in loonaangifte

De werkgever moet het loon waarover hij de werkgeversheffing ZVW betaalt en het loon waarop hij de bijdrage ZVW inhoudt, onder verschillende nummers inkomstenverhouding per werknemer in de aangifte loonheffingen opnemen. Op die manier kan hij per inkomstenverhouding de juiste code ZVW kiezen (bijvoorbeeld code K of code M).