U bent hier

Onderneming & Personeel
Sollicitanten schrijven sollicitatiebrief met ChatGPT

Sollicitanten schrijven sollicitatiebrief met ChatGPT

De waarde van de sollicitatiebrief en het cv stond al onder druk. En die druk neemt nu verder toe doordat veel sollicitanten hun brief en cv met hulp van ChatGPT schrijven. Dat komt naar voren uit onderzoek van Kaspersky.

Met de toenemende populariteit en mogelijkheden van generatieve artificial intelligence (AI) moeten werkgevers en HR-afdelingen zich afvragen welke waarde zij nog aan sollicitatiebrieven en cv’s willen toekennen. AI-tools kunnen immers met een beetje hulp degelijke sollicitatiebrieven maken voor sollicitanten. Cybersecurityspecialist Kaspersky ondervroeg 1.000 Nederlanders over hun gebruik van ChatGPT op het werk. 47% gaf toe dat ze deze tekstgeneratie-tool zouden inzetten bij het schrijven van een sollicitatiebrief. 43% zou ChatGPT benutten voor het verbeteren van het cv.

Ware arbeidsverleden en kwaliteiten minder helder

Kaspersky waarschuwt werkgevers voor een vorm van ‘catfishing’, waarbij zij personeel aannemen dat niet beschikt over de benodigde eigenschappen voor een functie, maar dit weet te verbloemen met hulp van AI. Het advies is dan ook om kritisch te kijken naar flitsende cv’s en goed geschreven motivatiebrieven en zo nodig te screenen. Dit was voorheen evengoed al van belang; uit onderzoek is gebleken dat de voorspellende waarde van selectiemiddelen als de sollicitatiebrief en het cv te wensen overlaat. Met die middelen is lastig in te schatten of sollicitanten succesvol zullen zijn in de functie, terwijl het sollicitatieproces intensiever wordt. Diverse assessments (artikel) en het gestructureerd interviewen van kandidaten (artikel) zijn meer betrouwbare selectiemethoden.

Merendeel van werkenden wil AI toepassen op het werk

Als een sollicitant een goede sollicitatiebrief weet op te stellen met ChatGPT, zegt dat aan de andere kant ook iets over zijn aanpassingsvermogen en vaardigheid om met zo’n tool om te gaan. Het belang daarvan neemt toe. In het onderzoek van Kaspersky meldt 75% van de ondervraagden AI-tools te (willen) gebruiken op het werk. Hierbij geeft Kaspersky vanuit het beveiligingsoogpunt het advies aan werkgevers om intern duidelijke richtlijnen op te stellen voor het gebruik van AI-bots en het delen van vertrouwelijke bedrijfsinformatie met deze tools.

Toepassen van AI is voor HR zelf nog niet gebruikelijk

Overigens biedt AI ook veel kansen voor de HR-professionals zelf. In een recent item van BNR werd echter gesteld dat veel HR-afdelingen geen gebruik maken van AI. Ze vinden het lastig om nieuwe technologieën in de vaak complexe IT-systemen van hun organisatie te implementeren. Veel HR-professionals zouden ook niet of nauwelijks bezig zijn met AI. Dit komt overeen met onderzoek van Rendement Uitgeverij en Tilburg University (artikel). In dit onderzoek geeft maar liefst 93,4% van de werkgevers aan geen specialistische software te gebruiken voor het opstellen van een vacature. Een kleine groep werkgevers past bijvoorbeeld ChatGPT of software voor inclusief taalgebruik toe.