U bent hier

Onderneming & Fiscus
Herinvesteringsreserve bij gedeeltelijke staking verruimd

Herinvesteringsreserve bij gedeeltelijke staking verruimd

De herinvesteringsreserve (HIR) voor stoppersregelingen wordt verruimd in de inkomstenbelasting. Dit staat in het Belastingplan 2024. De verruiming houdt in dat ook bij een gedeeltelijke staking van een onderneming de HIR toe te passen is, als er sprake is van ingrijpen door de overheid.

De herinvesteringsreserve (HIR) is een fiscale reserve in de vennootschapsbelasting en in de inkomstenbelasting. Ondernemingen die een bedrijfsmiddel zoals een machine met winst verkopen, kunnen die overwaarde in een HIR stoppen. Dat geld moeten zij dan later weer gebruiken om te investeren in een ander bedrijfsmiddel. U kunt zo de heffing over de behaalde boekwinst bij de verkoop van het bedrijfsmiddel uitstellen. Door de boekwinst in een HIR te stallen, stellen ondernemers de belastingrekening over dat bedrag nog even uit. Daar zijn uiteraard voorwaarden aan verbonden (zie hieronder). De HIR is nu niet toe te passen als een gedeelte van een onderneming wordt gestaakt. Maar dit wordt verruimd, zo staat in het Belastingplan. Herinvesteren wordt mogelijk óver de grens van de onderneming bij een gedeeltelijke staking, als er sprake is van overheidsingrijpen. 

Voorwaarden voor de HIR

Voor de HIR gelden een aantal voorwaarden. Allereerst moet de ondernemer of de bv een voornemen hebben om te herinvesteren. Dit moet aannemelijk gemaakt kunnen worden. Een tweede voorwaarde is dat een bedrijfsmiddel dat in meer dan tien jaar wordt afgeschreven (onroerend goed) moet worden vervangen door een bedrijfsmiddel met dezelfde economische functie (uitzondering overheidsingrijpen). Een bedrijfspand in eigen gebruik vervangen door een bedrijfspand dat aan derden wordt verhuurd is dus niet toegestaan. Voor bedrijfsmiddelen die gedurende minder dan tien jaar worden afgeschreven geldt deze voorwaarde niet. Een derde voorwaarde is dat de boekwaarde van het nieuwe bedrijfsmiddel na afboeking van de HIR niet lager mag zijn dan de boekwaarde van het verkochte bedrijfsmiddel. U kunt met de rekentool Controleer of u een herinvesteringsreserve kunt gebruiken zelf checken of een HIR benut kan worden voor een investering.  

Download de belangrijkste Prinsjesdagstukken in pdf, zodat u snel de achtergrondinformatie bij de hand heeft.