U bent hier

Onderneming & Fiscus
Waar moet IB-ondernemer in 2024 fiscaal rekening mee houden?

Waar moet IB-ondernemer in 2024 fiscaal rekening mee houden?

Voor ondernemers die onder de inkomstenbelasting (IB) vallen, zoals zzp’ers, had Prinsjesdag een onverwachte minder leuke verrassing. De mkb-winstvrijstelling wordt in 2024 namelijk verlaagd naar 12,7% (nu nog 14%). Met welke veranderingen moet de IB-ondernemer nog meer rekening houden voor 2024?

Lees ook het nieuwsbericht Ingreep inkomstenbelasting en heffingskortingen 2024

De IB-ondernemer krijgt voor 2024 met een aantal minder leuke maatregelen te maken, zo bleek tijdens Prinsjesdag. Als een grote verrassing kwam de verlaging van het percentage van de mkb-winstvrjstelling uit de hoge hoed. Deze gaat in 2024 van 14% naar 12,7%. Daarnaast wordt het bedrag van de zelfstandigenaftrek ook weer lager, de vrijstelling komt voor 2024 uit op € 3.750 (nu nog € 5.030). En dan moet er over de winst onder het lage IB-tarief ook nog iets meer worden afgedragen. Het IB-tarief stijgt namelijk van 36,93% naar 36,97%. De betalingskorting voor de voorlopige aanslag IB sneuvelt per 2024.

Ook voor investeringen veranderingen op komst

De in energiezuinige bedrijfsmiddelen investerende ondernemer krijgt volgend jaar te maken met een verlaging van de energie-investeringafrek (EIA). Deze daalt van 45,5% naar 40%. Het loont dus.om nog dit jaar EIA te claimen.

Belangrijk voor de IB-ondernemer met werknemers

Buiten de bovenstaande maatregelen zijn nog de volgende besluiten op Prinsjesdag naar buiten gekomen die ook belangrijk kunnen zijn. Voor een IB-ondernemer die werknemers in dienst heeft zijn de tarieven van de loonbelasting, de heffingskortingen en de percentages die gelden voor de premies werknemersverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (ZVW) goed om te weten. Verder ondergaat de werkkostenregeling ook weer een verandering en kan/moet hij een hogere onbelaste reiskostenvergoeding verstrekken aan zijn werknemers. En misschien moet de ondernemer er ook rekening mee houden dat het minimumloon weer stijgt per 2024.

Box 3 voor de vermogende ondernemer

Een IB-ondernemer die over box 3-vermogen beschikt krijgt volgend jaar te maken met een verhoging van het tarief in box 3 van 32% naar 34%. De vrijstelling van € 57.000 gaat echter niet omhoog.