U bent hier

Onderneming & Administratie
Accountants besteden meer aandacht aan klimaat en CO2

Accountants besteden meer aandacht aan klimaat en CO2

De aandacht van accountants voor klimaat en CO2 neemt gestaag toe. Dit is te lezen in het rapport ‘Een veranderend klimaat: de accountant en CO2-reductie’ van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) en Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

De NBA en de RUG deden recent onderzoek naar accountants en duurzaamheid. Uit het onderzoek blijkt dat openbaar accountants het onderwerp klimaatbeleid steeds vaker ter sprake brengen bij hun klanten. Dit is gestegen van 2% in 2020 naar 21% in 2023. Toch stelt nog steeds 56% van accountants het klimaatbeleid niet aan de orde (2020: 71%).

Financiële impact van klimaatverandering

Veel accountants (68%) vinden ook dat organisaties in hun risicoanalyses aandacht moeten besteden aan de financiële impact van klimaatverandering. Dit gebeurt echter nog maar mondjesmaat. Niet elke accountant is de mening toegedaan dat klimaatvraagstukken horen bij de dienstverlening van de accountant. Van openbaar accountants vindt maar 41% dat klimaatvraagstukken horen bij het accountantsberoep. Van niet-openbaar accountants is de meerderheid (66%) deze mening toegedaan. Een mogelijke verklaring is dat klimaatvraagstukken bij kleinere kantoren en organisaties minder urgentie hebben. Toch verwacht 71% van alle accountants dat de betrokkenheid van accountants de komende jaren zal toenemen.

Nog maar beperkt CO2-beleid of -rapportages

Het merendeel van openbaar accountants (76%) ziet nog maar weinig CO2-beleid of -rapportages bij hun klanten. Zo blijkt minder dan 20% van de klanten te rapporteren over klimaatbeleid en -prestaties. Volgens de helft van alle accountants zou rapporteren over de CO2-uitstoot een verplicht onderdeel moeten worden van het bestuursverslag. De verwachting van het merendeel van accountants (66%) is dat de introductie van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) (infographic) organisaties zal aanzetten om aandacht te besteden aan klimaatbeleid.
De onderzoekers van het rapport ‘Een veranderend klimaat: de accountant en CO2-reductie’ (pdf) komen met de volgende aanbevelingen:

  • Ontwikkel kennis en neem als accountant het initiatief om klimaatvraagstukken te agenderen.
  • Spoor organisaties aan om klimaat op te nemen in de risicoanalyse.
  • Ga na of klimaatplannen van organisaties in lijn zijn met het Klimaatakkoord.