U bent hier

Onderneming & Administratie
NBA klaagt over 54 leden bij Accountantskamer

NBA klaagt over 54 leden bij Accountantskamer

De Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) heeft eind 2023 over maar liefst 54 accountants klachten ingediend bij de Accountantskamer. De reden hiervoor is dat zij geen PE-portfolio over het jaar 2022 hebben kunnen overleggen. Medio 2024 worden de klachten in behandeling genomen.

De NBA diende op 4 december 2023 klachten in tegen 54 accountants. Zij konden voor het jaar 2022 geen portfolio laten zien. Sinds 2021 is elke accountant verplicht om zich te houden aan een nieuwe PE-systematiek. De verplichting op het gebied van permanente educatie wordt sinds dat jaar verantwoord via een PE-portfolio. Daarin moeten onder andere de werkzaamheden van de accountant worden beschreven, de leerdoelen per werkzaamheid, de leerresultaten en eventuele bewijzen van de leeractiviteiten. Accountants zijn wettelijk verplicht om permanente educatie te volgen. Doen zij dit niet, dan heeft dat mogelijk tuchtrechtelijke gevolgen.  

Waarschuwing en geldboete

In 2022 ontving de Accountantskamer van de NBA 47 klachten over accountants. Deze waren destijds ook gericht tegen accountants die niet aan hun PE-verplichting zouden hebben voldaan. Uiteindelijk kregen 29 accountants een waarschuwing (en vier een berisping vanwege recidive) met een geldboete. De beroepsorganisatie trok 14 klachten in nadat accountants konden aantonen dat zij de cursus ‘Frauderisico-factoren’ wel degelijk hadden gevolgd, maar dit niet goed hadden geregistreerd.

Evaluatie van PE-systeem

De beroepsorganisatie zal in 2024 ook de nieuwe systematiek van permanente educatie evalueren. Op basis van die evaluatie kunnen mogelijk wijzigingen worden doorgevoerd. Naar aanleiding van recente berichten over examenfraude gaf de NBA al aan de permanente educatie te gaan bestuderen op fraudegevoeligheid. Door de vermeende examenfraude besloot de beroepsorganisatie eerder om de kennistoets in te trekken, en nieuwe vragen en antwoorden daarvoor te ontwikkelen.