U bent hier

Onderneming & Administratie
Nederlandse crowdfunding behoort tot top van Europa

Nederlandse crowdfunding behoort tot top van Europa

Volgens The European Crowdfunding Market Report 2023 heeft Nederland het beste ecosysteem voor crowdfunding in Europa. Nederland heeft daarnaast het hoogste volume in investeringen per persoon. Voor ondernemingen die op zoek zijn naar crowdfunding zijn er in Nederland genoeg mogelijkheden.

Uit het onderzoek The European Crowdfunding Market Report 2023 komt naar voren dat Nederland op het gebied van crowdfunding tot de beste van Europa behoort, met het beste ecosysteem en het hoogste volume in investeringen per persoon. Nederlandse ondernemingen die op zoek zijn naar financiering via crowdfunding hoeven dus niet ver te zoeken voor mogelijkheden. De Nederlandse data en cijfers die zijn gebruikt voor het onderzoek zijn afkomstig van de Stichting MKB Financiering (SMF). Deze gegevens zijn verzameld in 2023, nog voordat de nieuwe Europese crowdfundingwetgeving (artikel) van kracht werd. Het effect van deze wetgeving zal worden gemeten in de komende edities van The European Crowdfunding Market Report.

Toename van crowdfunding in het vooruitzicht

Na een overbruggingsperiode van twee jaar zijn alle financieringsplatforms sinds 10 november 2023 verplicht om te voldoen aan de European Crowdfunding Service Providers Regulation (ECSPR). Dit betekent dat alle landen nu te maken hebben met dezelfde crowdfundregels. De verwachting is dat er meer gebruik zal worden gemaakt van crowdfunding. Nederlandse crowdfundingplatforms kunnen  nu hun diensten makkelijker uitbreiden naar andere Europese landen. En buitenlandse aanbieders kunnen ook meer diensten aanbieden op de Nederlandse markt.

Meeste platforms in Duitsland

Uit The European Crowdfunding Market Report 2023 (pdf) komen enkele interessante cijfers naar voren. Zo zijn er 594 crowdfundingplatforms actief in Europa en zijn er in totaal 3,6 miljoen investeerders. De meeste platforms zijn gevestigd in:

  • Duitsland (113);
  • het Verenigd Koninkrijk (100);
  • Frankrijk (96).

In verhouding met het aantal inwoners hebben de Baltische landen (Estland, Letland en Litouwen) de meeste crowdfundingplatforms in Europa.