U bent hier

Onderneming & Salaris
Aansluiten bij proefprocedures crisisheffing

Aansluiten bij proefprocedures crisisheffing

Heeft uw onderneming bezwaar gemaakt tegen de pseudo-eindheffing hoog loon die u in de loonaangifte van maart moest afdragen? Dan heeft u nog tot 16 september de tijd om aan te geven of u wilt dat de Belastingdienst uw bezwaar aanhoudt tot na de proefprocedures of meteen afhandelt.

Als uw onderneming in maart 2014 16% crisisheffing heeft moeten betalen over de lonen van werknemers voor zover die in 2013 de € 150.000 overstegen, heeft u daar waarschijnlijk bezwaar tegen gemaakt bij de Belastingdienst. De fiscus is momenteel een aantal proefprocedures aan het voeren bij verschillende rechtbanken. Het gaat hierbij om bezwaren tegen de crisisheffing op juridische gronden, zoals:

  • loonbelastingtechnische bezwaren;
  • bezwaren tegen de terugwerkende kracht;
  • bezwaren tegen de discriminatie;
  • bezwaren tegen het feit dat de eenmalige heffing in 2014 is herhaald.

De individuele omstandigheden van de onderneming doen bij al deze gronden niet ter zake. Als de Hoge Raad zich hierover heeft uitgesproken, kan de Belastingdienst de rest van de bezwaren uit deze categorie dus volgens dit oordeel van de hoogste rechter afhandelen.

Via vaststellingsovereenkomst aansluiten bij proefprocedures

De fiscus moet wel uw toestemming vragen voor het aanhouden van uw bezwaarschrift tot de Hoge Raad erover heeft geoordeeld. Als het goed is, heeft u een aanbod (pdf) gekregen om via een vaststellingsovereenkomst aan te sluiten bij de proefprocedures. Dit regelt u door de vaststellingsovereenkomst volledig in te vullen en terug te sturen. Heeft de Belastingdienst op 16 september 2014 geen vaststellingsovereenkomst van u ontvangen, dan wordt uw bezwaar meteen in behandeling genomen. U krijgt hierover nader bericht.

Individuele omstandigheden van werkgever zijn essentieel

Er is ook nog een categorie bezwaren waarbij de werkgever (naast de bezwaren uit de eerste categorie) van mening is dat hij door de crisisheffing in zijn specifieke situatie onredelijk zwaar belast is. Voor de uitkomst van deze zaken zijn de individuele omstandigheden van de onderneming doorslaggevend, dus voor deze bezwaren stuurt de Belastingdienst geen vaststellingsovereenkomst.