U bent hier

Onderneming & Salaris
Eenduidige loonaangifte gaat niet door

Eenduidige loonaangifte gaat niet door

De invoering van de eenduidige loonaangifte is niet langer noodzakelijk en gaat dus niet door. Dat hebben minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en staatssecretaris Weekers van Financiƫn laten weten. Doordat de eenduidige loonaangifte van de baan is bent u in de toekomst dus niet verplicht om de aangifte te doen volgens de loon-in-methode.

Sinds 2006 mag u onder voorwaarden de loon-over-methode hanteren bij het doen van aangifte loonheffingen. Dit houdt in dat u bij een loonmutatie in een tijdvak dat al is verstreken de oorspronkelijke loonaangifte voor dat tijdvak mag corrigeren door middel van een correctiebericht. Vanaf de invoering van de eenduidige loonaangifte zou u voor de aangifte loonheffingen alleen nog de loon-in-methode mogen hanteren. Bij deze methode geeft u loon altijd aan op het genietingsmoment en past u eventuele correcties in de eerstvolgende loonaangifte toe. De eenduidige loonaangifte zou nodig zijn voor het goed functioneren van de polisadministratie van UWV.

Loon-over blijft toegestaan

UWV gebruikt de gegevens in de polisadministratie onder meer voor het vaststellen van het dagloon van werknemers. Dat is bijvoorbeeld nodig voor het berekenen van de hoogte van uitkeringen. Uit onderzoek van UWV en de Belastingdienst blijkt dat maar een beperkt aantal correctieberichten doorwerken in de hoogte van de daglonen. De ingediende correctieberichten met terugwerkende kracht blijken voor UWV hanteerbaar te zijn. Mede daarom blijft het ook in de toekomst mogelijk om de loon-over-methode te hanteren.