U bent hier

Onderneming & Salaris
Fouten maken rittenregistratie waardeloos

Fouten maken rittenregistratie waardeloos

Een werknemer met een Verklaring geen privégebruik auto moet zijn rittenregistratie nauwkeurig bijhouden, anders loopt hij het risico op een forse naheffingsaanslag. Als de Belastingdienst zijn auto bijvoorbeeld op de weg heeft gesignaleerd terwijl in de rittenregistratie bij de betreffende dag geen rit vermeld staat, kan de inspecteur oordelen dat de registratie geen geldig bewijs is.

Een werknemer die niet meer dan 500 privékilometers rijdt in zijn auto van de zaak kan dit bewijzen met een sluitende rittenregistratie. Dat de fiscus daar streng op kan controleren blijkt ook wel uit de volgende rechtszaak. Een vrouw hield een rittenregistratie bij om zo onder de bijtelling van het autokostenforfait uit te komen. De belastinginspecteur kwam er alleen achter dat de auto twee keer op de weg was gesignaleerd terwijl er geen rit in de rittenregistratie stond. Bovendien stond bij diverse ritten geen eindbestemming aangegeven. De inspecteur besloot de vrouw een naheffingsaanslag te sturen, inclusief een vergrijpboete van 50% wegens opzet en heffingsrente.

Geen geldig bewijs

De vrouw had voor de rechter haar weerwoord klaar. Volgens haar was één van de twee ‘illegale’ ritten slechts een kort tochtje naar een tankstation geweest, omdat ze de volgende dag vroeg weg moest. De tweede rit had ze per ongeluk op de verkeerde dag ingevuld. Helaas voor haar was de rechtbank, en in hoger beroep het gerechtshof, het echter met de inspecteur eens. Omdat er behoorlijke fouten in de rittenregistratie zaten, was die niet aanvaardbaar als bewijs. Wel werd haar boete bijgesteld naar 25%, omdat de vrouw niet opzettelijk met de rittenregistratie had gerommeld. De rechter vond wel dat er sprake was van grove schuld.
Gerechtshof Arnhem, 27 september 2010, LJN: BO0524