U bent hier

Onderneming & Salaris
Gecombineerde vergunning voor arbeidsmigrant

Gecombineerde vergunning voor arbeidsmigrant

De tijd dat u voor een arbeidsmigrant twee verschillende vergunningen moet aanvragen is bijna voorbij. Per 1 april 2014 vraagt u voor hen geen tewerkstellingsvergunning meer aan, maar een gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (GVVA). Voor enkele groepen werknemers, zoals seizoenswerkers, werkstudenten en kennismigranten, geldt deze nieuwe procedure echter niet.

In het bericht ‘Voor arbeidsmigrant maar één vergunning nodig’ kon u al lezen dat er een nieuwe procedure komt voor buitenlandse werknemers die u voor uw onderneming wilt laten werken. Voor bepaalde werknemers vervalt de huidige tewerkstellingsvergunning en wordt deze vervangen door de gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (GVVA). Hierdoor hoeft u straks niet meer apart een tewerkstellingsvergunning en een verblijfsvergunning aan te vragen voor een grote groep arbeidsmigranten.

GVVA voor migranten die langer dan drie maanden komen werken

De GVVA is bedoeld voor werknemers of stagiairs van buiten de EU, EER en Zwitserland die langer dan drie maanden in Nederland komen werken. U vraagt de GVVA aan bij de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND). Komt de werknemer in aanmerking voor de GVVA, dan krijgt hij van de IND een bericht dat hij het verblijfsdocument en een aanvullend document kan ophalen. U ontvangt een afschrift van het aanvullend document, waarin staat onder welke omstandigheden de buitenlandse werknemer bij uw onderneming mag werken. U bent verplicht om een kopie van het verblijfsdocument en een kopie van het aanvullend document in uw administratie te bewaren.

Voor kennismigrant is alleen een verblijfsvergunning nodig

Voor seizoenswerkers, grensarbeiders, werkstudenten, asielzoekers, Kroaten en werknemers die binnen een internationaal concern worden overgeplaatst geldt de nieuwe procedure niet. Voor hen moet u na 1 april 2014 gewoon de huidige procedure blijven volgen. Ook voor kennismigranten verandert er niets, omdat u voor hen alleen een verblijfsvergunning nodig heeft.
In de factsheet GVVA (pdf) leest u meer informatie over de vernieuwde aanvraagprocedure.