U bent hier

Onderneming & Salaris
Geen toestemming meer nodig voor ontslag

Geen toestemming meer nodig voor ontslag

Als het aan VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie ligt, wordt het ontslagrecht zodanig versoepeld dat een werkgever voor het ontslaan van een werknemer met een vast dienstverband niet meer naar UWV of de kantonrechter hoeft. Is de werknemer het niet eens met zijn ontslag, dan kan hij dit voor de kantonrechter aanvechten. De partijen willen daarnaast de ontslagvergoeding verlagen.

Op dit moment moet u voor een ontslag zonder wederzijds goedvinden eerst naar UWV WERKbedrijf of de kantonrechter. Via UWV is het gratis, maar de procedure duurt vaak erg lang en UWV is streng in het beslissen of u wel of niet ontslagtoestemming krijgt. Via de kantonrechter verloopt de procedure sneller, maar hier zijn kosten aan verbonden. Bovendien stelt de kantonrechter gewoonlijk een ontslagvergoeding vast. De vijf partijen van het Lenteakkoord willen deze twee procedures vervangen door één procedure en daarnaast de kosten voor werkgevers terugbrengen door de ontslagvergoeding te verlagen.

Eén interne procedure voor ontslag

In plaats van twee verschillende procedures voor het ontslag die meestal niet tot dezelfde uitkomst leiden, komt er één verplichte interne hoorprocedure waarin de werkgever het ontslag aan de werknemer moet toelichten en de werknemer zich eventueel kan verweren. Komt het daarna tot een ontslag en is de werknemer het hier niet mee eens, dan kan hij het ontslag aanvechten bij de kantonrechter.
Ook de ontslagvergoeding die werknemers bij ontslag van de kantonrechter krijgen, moet omlaag. Volgens het Lenteakkoord is de maximale ontslagvergoeding vanaf 2014 een kwart maandsalaris per gewerkt jaar, met als maximum een half jaarsalaris. De werknemer moet dit bedrag inzetten voor omscholing en werk-naar-werktrajecten.

WW-uitkering deels betaald door werkgever

In het bericht ‘WW-uitkeringen straks deels voor uw rekening’ kon u al lezen dat de partijen van het Lenteakkoord de financiering van de WW-uitkering per 2014 gedeeltelijk op werkgevers willen afschuiven. Uw onderneming betaalt dan voor ontslagen werknemers per dienstjaar één maand WW aan UWV WERKbedrijf, tot maximaal de eerste zes maanden van de WW-uitkering. UWV WERKbedrijf blijft de WW-uitkering uitkeren aan de werknemer. Waarschijnlijk zult u een eventuele ontslagvergoeding in mindering mogen brengen op de WW-uitkering die u aan UWV betaalt. Voor kleine ondernemingen die deze hoge kosten niet kunnen opbrengen, komt er een aparte regeling.