U bent hier

Onderneming & Salaris
Goed werknemerschap is verplichte kost

Goed werknemerschap is verplichte kost

Als door gewijzigde omstandigheden een redelijke verslechtering van de arbeidsvoorwaarden onvermijdelijk is geworden, moet een werknemer daar in het kader van goed werknemerschap mee instemmen. Zo’n verslechtering kan bijvoorbeeld inhouden dat de werknemer zijn auto van de zaak moet inleveren vanwege slechte bedrijfseconomische omstandigheden. Zeker als zijn baas daar als goed werkgever een redelijke compensatie tegenover stelt, kan de werknemer hier niet onderuit.

Van werkgevers verwacht de overheid dat ze zich als goed werkgever gedragen. Maar ook werknemers moeten zich behoorlijk opstellen. In een recente zaak bij de kantonrechter in Arnhem kwam dat punt naar voren. Een groothandel in sanitair moest vanwege een slechte bedrijfseconomische situatie reorganiseren. Voor een vertegenwoordiger betekende deze reorganisatie dat hij niet ontslagen werd, maar verplicht naar de binnendienst werd overgeplaatst. Omdat hij voor die functie geen auto nodig zou hebben, moest hij zijn auto van de zaak inleveren. Zijn baas wilde hem daarvoor wel financieel compenseren. Desnoods zou hij de auto kunnen overnemen en hulp krijgen bij de financiering daarvan. De werknemer weigerde. Volgens hem was de auto niet functiegerelateerd maar was deze hem aangeboden als aanmoediging om te kiezen voor deze specifieke groothandel. Bovendien zou de auto een compensatie voor zijn reistijd zijn. De rechter stelde voor om via mediation tot een oplossing te komen, maar daar wilde de werknemer niets van weten.

Eenzijdige verandering arbeidsvoorwaarden

Uiteindelijk deed de kantonrechter uitspraak in het voordeel van de werkgever. De auto van de man was noodzakelijk voor een functie in de buitendienst, maar niet voor de binnendienst. Gezien de veranderde omstandigheden mocht de groothandel deze arbeidsvoorwaarde eenzijdig veranderen. Dat de werknemer alle voorstellen weigerde maakte hem geen goede werknemer. De arbeidsovereenkomst werd per direct ontbonden zonder ontslagvergoeding.
Kantonrechter Arnhem, 15 juli 2010, LJN: BN1498