U bent hier

Onderneming & Salaris
Grens aan informatieverzoek inspecteur

Grens aan informatieverzoek inspecteur

Waarschijnlijk krijgt u per 1 juli de mogelijkheid om bezwaar te maken als u vindt dat de Belastingdienst u een onredelijk verzoek om informatie doet. De fiscus kan u namelijk om informatie vragen die nodig is voor de afhandeling van uw loonaangifte. De Eerste Kamer heeft onlangs ingestemd met het wetsvoorstel dat zo’n bezwaar mogelijk maakt.

Eind vorig jaar kon u in het bericht ‘Onredelijk verzoek fiscus straks aanvechtbaar’ al lezen dat er een bescherming op komst was tegen extreme informatieverzoeken van de Belastingdienst. Onlangs is ook de Eerste Kamer hiermee akkoord gegaan. Dat betekent dat de fiscus u straks nog steeds om informatie kan vragen, maar de procedure na zo’n verzoek verandert. Die komt er als volgt uit te zien:

  • Binnen maximaal tien dagen kunt u bezwaar maken tegen het verzoek en een voorlopige herziening aanvragen voor schorsing ervan.
  • Binnen twee maanden neemt de voorzieningenrechter een beslissing op dit herzieningsverzoek.

Risico op omkering bewijslast

Op dit moment moet u altijd aan een informatieverzoek van de Belastingdienst voldoen, aangezien u anders met omkering van de bewijslast te maken kunt krijgen. Straks kunt u dus ook bezwaar maken – en eventueel later in beroep gaan – tegen zo’n verzoek.
Om die nieuwe procedure te kunnen doorlopen, moet de fiscus u overigens wel een voor bezwaar vatbaar informatieverzoek doen. Anders kunt u alsnog de gang naar rechter niet maken. Het risico op omkering van de bewijslast blijft bestaan als de Belastingdienst ervan overtuigd is dat u niet aan uw verplichtingen heeft voldaan. En als de rechter het informatieverzoek ondanks uw bezwaar terecht vindt, zult u hieraan uiteraard alsnog moeten voldoen.