U bent hier

Onderneming & Salaris
Hoe gaat het met de pilot loondispensatie?

Hoe gaat het met de pilot loondispensatie?

Als de Wet werken naar vermogen (WWNV) in 2013 van kracht wordt, kan uw onderneming in aanmerking komen voor loondispensatie voor werknemers die door een beperking minder productief zijn. U betaalt hen dan alleen loon voor de productiviteit die ze werkelijk leveren. In 32 gemeenten is hiermee al sinds 2010 een proef bezig, die kortgeleden is geëvalueerd.

Al sinds 2010 is in 32 Nederlandse gemeenten de pilot loondispensatie aan de gang. In het bericht ‘Gemeenten voor pilot loondispensatie bekend’ kunt u lezen welke gemeenten hieraan deelnemen. In deze gemeenten kunnen mensen die door een lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking niet zelfstandig het minimumloon kunnen verdienen, een verlaagd loon ontvangen in een reguliere onderneming. Dit moet hun kansen op de arbeidsmarkt verbeteren. De gemeente vult hun loon aan tot maximaal het minimumloon.

Door loondispensatie gemiddeld € 106 extra

Kortgeleden heeft staatssecretaris De Krom van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de derde voortgangrapportage van de pilot loondispensatie naar de Tweede en Eerste Kamer gestuurd. Daaruit blijkt dat de invoering alleen succesvol is als werkgevers de meerwaarde van de maatregel zien en er op de juiste manier door de gemeente voor worden benaderd. Gemiddeld komt ruim 80% van de aanvragen daadwerkelijk in aanmerking voor de inzet van loondispensatie. Werklozen die in een reguliere onderneming gaan werken met loondispensatie, gaan er gemiddeld € 106 per maand op vooruit.
Wel blijken de gemeentes allemaal hun eigen manier te gebruiken om de loonwaarde van een werknemer te bepalen. Dat is niet de bedoeling, dus de staatssecretaris zal de definitie van loonwaarde nog vóór de landelijke invoering van de regeling aanscherpen. De ervaringen uit de pilot zullen worden verwerkt in een stappenplan dat alle gemeenten bij de verwachte invoering van de WWNV per 2013 krijgen.

Loondispensatie bestaat al voor Wajongers

Voor werknemers met een Wajong-uitkering bestaat de regeling loondispensatie al jaren. Als een Wajonger door zijn ziekte of handicap minder aan kan dan uw andere werknemers, is het soms toegestaan om minder loon uit te betalen. Als zijn inkomen daardoor onder het minimumloon komt, kan de werknemer recht hebben op een aanvullende uitkering. UWV vult het loon dan aan tot minstens 75% van het minimum(jeugd)loon. Van de Wajongers die bij een reguliere onderneming werken, werkt nu ongeveer een derde met behulp van loondispensatie.