U bent hier

Onderneming & Salaris
Invoering uniformering loonbegrip niet illegaal

Invoering uniformering loonbegrip niet illegaal

De invoering van de Wet uniformering loonbegrip per 1 januari 2013 heeft gevolgen gehad voor het loonstrookje van veel werknemers. Als hun nettosalaris erop is achteruitgegaan, is dat volgens de rechtbank in Den Haag echter niet in strijd met Europese regelgeving.

De effecten van de invoering van de Wet uniformering loonbegrip zijn vorig jaar geëvalueerd. U las daar destijds al over in het bericht ‘Wet uniformering loonbegrip onder de loep’. Eén van de uitkomsten was dat de inkomenseffecten voor werknemers beperkt waren, en in de meeste gevallen nog iets gunstiger uitpakten dan van tevoren was ingeschat. Toch stapte een man die er per 2013 € 66 netto per maand op achteruit was gegaan, naar de rechter. Volgens hem was de daling van zijn nettosalaris in strijd met het eigendomsrecht in het Europees verdrag voor de rechten van de mens (EVRM).

Wetgever heeft beoordelingsvrijheid

De rechter gaf de man ongelijk. De wetgever had de beoordelingsvrijheid om één van de loonbegrippen te kiezen en de loonheffingen waren gebaseerd op een wettelijke grondslag. Daar kwam nog bij dat de daling van het nettosalaris niet enkel het gevolg was van de invoering van de Wet uniformering loonbegrip. Er waren per 1 januari 2013 namelijk ook andere fiscale wijzigingen die het inkomen van de man beïnvloedden. Het ging volgens de rechter dan ook niet om een individuele en buitensporige last. De uniformering van het loonbegrip was dus niet in strijd met het eigendomsrecht.
Rechtbank den Haag, 25 maart 2014, ECLI (verkort): 4037

Stel gratis uw vragen

MKB AdviesdeskHeeft u vragen over de Wet uniformering loonbegrip, dan kunt u deze als Premium-abonnee gratis stellen aan de experts van MKB Adviesdesk. U krijgt gegarandeerd antwoord binnen vijf werkdagen. Wacht niet langer en stel uw vraag!