U bent hier

Onderneming & Salaris
Leeftijdsonderscheid niet altijd verboden

Leeftijdsonderscheid niet altijd verboden

In vacatures mogen werkgevers geen direct of indirect onderscheid maken tussen sollicitanten op basis van hun leeftijd. In het kader van de Aanpak Jeugdwerkloosheid heeft het kabinet echter een uitzondering gemaakt voor jongeren van 18 tot 27 jaar. Het College voor de Rechten van de Mens heeft bevestigd dat deze aanpak toegestaan is.

In deze zaak stapte een werkgeefster zelf naar het College voor de Rechten van de Mens omdat zij zich afvroeg of ze in een vacature mocht vragen om een ‘jonge fulltime (38 uur) medewerker(ster) voor ons restaurant’ of dat ze met deze tekst verboden onderscheid op basis van leeftijd maakte. Uiteindelijk bleek doorslaggevend te zijn dat zij de volgende tekst in de vacature had opgenomen: ‘Dit is een vacature voor jongeren van 18 tot 27 jaar in het kader van de aanpak jeugdwerkloosheid.’

Meer banen voor jongeren tot 1 januari 2016

Het kabinetsbeleid Aanpak Jeugdwerkloosheid heeft als doel om meer banen, leerwerkbanen en stageplaatsen voor jongeren van 18 tot 27 jaar te vinden en loopt van 1 januari 2014 tot 1 januari 2016. Hierover heeft u eerder al kunnen lezen in het bericht 'U mag tijdelijk jongeren of ouderen werven'.

Objectieve rechtvaardiging maakt onderscheid toegestaan

Het College oordeelde in deze zaak dat er wel sprake was van onderscheid op grond van leeftijd, maar dat dit niet verboden was. Artikel 7 lid 1a uit de Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij de arbeid (WGBL) geeft namelijk aan dat het verbod van onderscheid niet geldt als het is gebaseerd op werkgelegenheids- of arbeidsmarktbeleid ter bevordering van arbeidsparticipatie van bepaalde leeftijdscategorieën dat wettelijk is vastgelegd.
College voor de Rechten van de Mens, 22 augustus 2014, oordeel 2014-99