U bent hier

Onderneming & Salaris
Meer over toekomst reiskostenvergoeding

Meer over toekomst reiskostenvergoeding

U heeft op deze site al veel kunnen lezen over de verwachte afschaffing van de onbelaste reiskostenvergoeding. Deze maatregel is voor uw onderneming behoorlijk ingrijpend. Door het verschijnen van de exacte tekst uit het begrotingsakkoord is er op bepaalde punten meer duidelijk geworden over de toekomst van de reiskostenvergoeding.

In het akkoord staat dat het per 1 januari 2013 niet langer mogelijk is om een onbelaste reiskostenvergoeding te geven aan werknemers. Dit geldt niet alleen voor de onbelaste vergoeding van € 0,19 bij een auto of fiets, maar ook voor de vergoeding van de kosten voor het openbaar vervoer. Maakt uw onderneming al gebruik van de werkkostenregeling (WKR) of stapt u volgend jaar over, dan kunt u deze vergoeding wel onderbrengen in de vrije ruimte, die volgend jaar 1,6% van de fiscale loonsom bedraagt. Werknemers met een ov-jaarabonnement dat vóór 25 mei 2012 is ingegaan, mogen hier gedurende de volledige looptijd van het abonnement nog een onbelaste vergoeding voor krijgen, ook als het abonnement pas in 2013 afloopt.

Gerichte vrijstelling vervalt per 2014

In 2013 kunt u voor zakelijke reizen nog gewoon een onbelaste vergoeding van € 0,19 per kilometer geven of de werkelijke kosten van openbaarvervoersbewijzen vergoeden. Dit is echter nog maar tijdelijk, want op 1 januari 2014 vervalt deze gerichte vrijstelling. U kunt de vergoeding voor zakelijke reizen dan in de vrije ruimte van de WKR stoppen. Die stijgt per 2014 naar 2,1%.

Toch geen bijtelling bij maximaal 500 privékilometers

Ook voor de auto van de zaak gaat er veel veranderen. Voor de (bestel)auto van de zaak tellen vanaf 1 januari 2013 de woon-werkkilometers namelijk niet langer als zakelijke kilometers maar als privékilometers. In tegenstelling tot eerdere berichten lijkt er nog wel onder de bijtelling uit te komen door niet meer dan 500 privékilometers per jaar met de auto van de zaak te maken. Maar aangezien woon-werkkilometers straks meetellen voor deze grens, zullen veruit de meeste werknemers toch aan bijtelling moeten geloven.
Er komt nog wel een overgangsregeling voor leasecontracten die vóór 25 mei 2012 zijn aangegaan en werknemers die nu geen bijtelling krijgen omdat ze geen 500 privékilometers per jaar maken. Zij gaan gedurende de looptijd van hun leasecontract 25% van de eigenlijke bijtelling betalen. Wie een auto van de zaak rijdt die in het 20%-tarief van de bijtelling valt, gaat dus 25% van 20% per jaar bijtellen. De overgangsregeling eindigt uiterlijk op 1 januari 2017.