U bent hier

Onderneming & Salaris
Nog even geen wetswijziging vakantierechten

Nog even geen wetswijziging vakantierechten

De regering was van plan om de nieuwe wetgeving voor het opbouwen en opnemen van vakantiedagen op 1 april 2011 te laten ingaan. Het wetsvoorstel ligt echter nog voor behandeling bij de Eerste Kamer. Het ziet er dan ook naar uit dat de invoering van de wetswijziging niet vóór 1 januari 2012 zal plaatsvinden.

Het wetsvoorstel heeft twee hoofddoelen: het moet de beperkte opbouw van vakantierechten bij ziekte afschaffen en een kortere vervaltermijn voor de wettelijke vakantiedagen invoeren. U heeft hier op deze site al eerder over kunnen lezen in de berichten ‘Stuwmeer vakantiedagen straks verleden tijd’, ‘Opbouw vakantie tijdens ziekte aangepast’ en ‘Kritiek op nieuwe regels vakantiedagen’.
Het plan om de vakantiewetgeving te wijzigen, stuitte op nogal wat commentaar van werkgevers- en werknemersorganisaties. Werkgevers zijn met name niet te spreken over de dubbele administratie die ondernemingen moeten gaan bijhouden. De wettelijke dagen vervallen straks immers na zes maanden na afloop van het jaar van opbouw, terwijl voor de bovenwettelijke vakantiedagen – en de nog niet opgenomen wettelijke vakantiedagen die onder de oude regeling zijn opgebouwd – de verjaringstermijn van vijf jaar blijft gelden. De vakbonden vinden vooral de voorgestelde vervaltermijn van zes maanden veel te kort.

Wettelijke vakantiedagen altijd eerst opnemen

Ondanks alle bezwaren heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel in december zonder meer aangenomen. Nu is het woord aan de Eerste Kamer. Die heeft inmiddels een aantal vragen voor de ministerraad geformuleerd. Voordat ze een besluit nemen, willen de leden van de Eerste Kamer bijvoorbeeld dat expliciet wordt vastgelegd dat wettelijke vakantiedagen (die in de toekomst korter geldig zijn dan bovenwettelijke) altijd als eerste worden opgenomen.
Ook willen ze duidelijkheid over de vervaltermijn van zes maanden na het jaar waarin vakantie is opgebouwd. Vakantie wordt immers door het jaar heen gaandeweg opgebouwd, en niet aan het begin van het jaar in één klap voor het hele kalenderjaar uitgedeeld. In feite is de houdbaarheid van wettelijke vakantiedagen die in januari zijn opgebouwd dus nog zo’n anderhalf jaar, maar wettelijke vakantiedagen uit december moeten echt binnen zes maanden worden opgenomen.

Inwerkingtreding per 1 januari 2012

Tot slot wil de Eerste Kamer dat de regering de inwerkingtreding van het wetsvoorstel uitstelt tot
1 januari 2012. Dit is voor uw onderneming gunstiger, omdat u dan langer de tijd heeft om uw systemen zo in te richten dat ze met verschillende houdbaarheidsdata voor vakantiedagen kunnen werken. Dit jaar heeft u dan in elk geval nog niet de administratieve rompslomp van een extra type vakantiedagen.