U bent hier

Onderneming & Salaris
Regels loondoorbetaling oproepkracht strenger

Regels loondoorbetaling oproepkracht strenger

In de eerste zes maanden van de arbeidsovereenkomst kunt u loondoorbetaling aan uw werknemer uitsluiten. Op dit moment mag dit halve jaar via de cao nog oneindig worden verlengd. Per 1 januari 2015 komt daar verandering in. In de Wet werk en zekerheid staat dat afwijking bij cao dan alleen nog mag voor functies waarvan de werkzaamheden incidenteel van aard zijn en geen vaste omvang kennen.

Als uw onderneming regelmatig met oproepkrachten werkt, heeft u waarschijnlijk in de arbeidsovereenkomst opgenomen dat de werknemer in de eerste zes maanden van het dienstverband geen recht heeft op loondoorbetaling als hij niet kan werken. Als er bijvoorbeeld niet voldoende werk voorhanden is, hoeft u hem dan niet door te betalen. Van deze periode kan in de cao ten nadele van de werknemer zijn afgeweken. Voor oproepkrachten betekent dit vaak dat zij langdurig niet zeker zijn van inkomen.

Alleen bij incidenteel werk afwijken per cao

De Wet werk en zekerheid beperkt de mogelijkheid om in de cao af te wijken van de periode van zes maanden. Per 1 januari 2015 kan in de cao alleen nog een langere uitsluiting van loondoorbetaling worden afgesproken voor functies met incidentele werkzaamheden en zonder vaste omvang. Hierbij kunt u denken aan piekwerkzaamheden. De functies waarvoor de afwijking geldt, moeten expliciet genoemd zijn in de cao.

Stel gratis uw vragen

MKB AdviesdeskHeeft u vragen over loondoorbetaling, dan kunt u deze als Premium-abonnee gratis stellen aan de experts van MKB Adviesdesk. U krijgt gegarandeerd antwoord binnen vijf werkdagen. Wacht niet langer en stel uw vraag!