U bent hier

Onderneming & Salaris
Straks misschien langer zwangerschapsverlof

Straks misschien langer zwangerschapsverlof

Het Europees Parlement wil dat zwangerschapsverlof in Europa minstens twintig weken duurt. Als de Europese Raad hier ook mee instemt, moet Nederland de regels aanpassen. Dat zou betekenen dat moeders in ons land er minstens vier weken bevallings- en zwangerschapsverlof bij krijgen. Volgens het Europees Parlement moeten ook vaders tijdens het zwangerschapsverlof van de moeder met betaald verlof kunnen.

Een zwangere werkneemster heeft in Nederland recht op 16 weken bevallings- en zwangerschapsverlof. Tijdens die periode betaalt de werkgever in principe het loon door. De werkgever vraagt dan bij UWV een zwangerschapsuitkering aan. De hoogte hiervan is gelijk aan het salaris van de werkneemster, tenzij haar dagloon hoger is dan € 187,77. Het Europees Parlement heeft nu ingestemd met een resolutie waarin staat dat zwangerschapsverlof minstens twintig weken moet duren. Vaders moeten volgens de resolutie recht krijgen op twee weken betaald verlof tijdens het zwangerschapsverlof van de moeder.

Regering was tegen verlenging

De Europese Commissie had eerder al voorgesteld om het zwangerschapsverlof minstens 18 weken te laten duren. Zoals u heeft kunnen lezen in het bericht ‘Zwangerschapsverlof blijft voorlopig 16 weken’ was de Nederlandse regering niet van plan om het zwangerschapsverlof te verlengen. Dit zou niet nodig zijn voor de gezondheid van moeder en kind en zou bovendien veel geld kosten. Dat standpunt heeft de regering nog steeds. Maar als de Europese Raad het voorstel van het Europees Parlement goedkeurt, heeft Nederland geen keus meer. Dan moet onze regering de regels binnen twee jaar aanpassen.