U bent hier

Onderneming & Salaris
Telt woon-werkverkeer straks als privégebruik?

Telt woon-werkverkeer straks als privégebruik?

Niemand weet nog wat de precieze uitwerking van de bezuinigingsmaatregel 'afschaffing onbelaste reiskostenvergoeding' is. Het is echter aannemelijk dat de woon-werkvergoeding in de toekomst niet langer onbelast zal zijn. Voor werknemers met een auto van de zaak zou dit kunnen betekenen dat ze altijd met de bijtelling voor privégebruik te maken krijgen.

Zoals u in het bericht ‘Onderzoek afspraken over reiskostenvergoeding’ al kon lezen, heeft het ministerie van Financiën aangegeven dat bij de afschaffing van de onbelaste reiskostenvergoeding de belastingvrije vergoeding voor dienstreizen wel blijft bestaan. Dat houdt in dat deze bezuinigings-maatregel zich gaat richten op het woon-werkverkeer.

Woon-werkverkeer is zaak van de werknemer

Er zijn in Europa maar weinig landen waar een werkgeversvergoeding voor woon-werkverkeer zo normaal is als in Nederland. In de meeste Europese landen is de reis van huis naar de werkplek en terug helemaal de zaak van de werknemer zelf.
Als dit ook in Nederland de norm wordt, kan uw onderneming nog steeds een vergoeding voor de kosten voor woon-werkverkeer geven, maar deze werkgeversbijdrage moet u dan wel tot het loon van de werknemer rekenen. De werknemer heeft hier dan immers privévoordeel van.

Geen discriminatie bij auto van de zaak

Als het woon-werkverkeer van werknemers met een auto van de zaak dan nog wel onbelast zou kunnen plaatsvinden, zouden werknemers met een leaseauto bevoordeeld worden ten opzichte van werknemers die met eigen of openbaar vervoer reizen. Om deze discriminatie te voorkomen, moet ook voor werknemers met een auto van de zaak het woon-werkverkeer als privékilometers worden aangemerkt.
Voor de BTW-correctie van privégebruik van de auto van de zaak kwalificeert woon-werkverkeer sinds 1 juli 2011 al als privégebruik. Als dit ook voor de bijtelling het geval wordt, zult u voor vrijwel iedere werknemer met een auto van de zaak een bijtelling voor privégebruik moeten berekenen. Alleen ambulante werknemers zonder vaste werkplek die hun auto van de zaak nooit privé gebruiken, kunnen dan nog onder de bijtelling uitkomen.