U bent hier

Onderneming & Salaris
Transitievergoeding nu alvast berekenen

Transitievergoeding nu alvast berekenen

Werknemers die per 1 juli 2015 uit dienst treden en minimaal twee jaar bij uw onderneming een dienstverband gehad hebben, hebben recht op een transitievergoeding. U kunt nu al berekenen hoe hoog die transitievergoeding zal zijn door gebruik te maken van de tool Transitievergoeding Wet werk en zekerheid.

U kunt nu alvast bekijken hoeveel transitievergoeding u moet betalen als u op of na 1 juli 2015 besluit om de samenwerking met een werknemer te beëindigen. De hoogte van de transitievergoeding hangt af van verschillende factoren, zoals het maandsalaris van de werknemer en de lengte van zijn dienstverband. U betaalt straks een transitievergoeding als u het dienstverband op één van de volgende manieren beëindigt:

  • door opzegging via UWV;
  • door ontbinding via de kantonrechter;
  • door het niet verlengen van een tijdelijk contract dat twee jaar of langer heeft geduurd. Dit kunnen ook meerdere tijdelijke contracten in twee jaar zijn geweest.

Rendement stelt in samenwerking met advocatenkantoor AKD de tool Transitievergoeding Wet werk en zekerheid beschikbaar. Met deze vaktool kunt u eenvoudig berekenen hoe hoog de transitievergoeding is die u straks moet betalen.

Niet altijd recht op transitievergoeding

Werknemers hebben niet altijd recht op een transitievergoeding. U hoeft geen transitievergoeding te betalen als:

  • de werknemer zelf ontslag neemt;
  • het contract is beëindigd met wederzijds goedvinden;
  • er sprake is van ontslag bij het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd;
  • de arbeidsovereenkomst van de werknemer eindigt voordat hij 18 jaar is en de gemiddelde arbeidsomvang 12 uur of minder per week was;
  • er sprake is van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werknemer. Dit kan het geval zijn bij ontslag op staande voet, maar ontslag op staande voet hoeft niet direct te betekenen dat u geen transitievergoeding hoeft te betalen.