U bent hier

Onderneming & Salaris
Twee jaar ziek en toch transitievergoeding

Twee jaar ziek en toch transitievergoeding

Alle werknemers die minimaal twee jaar bij uw onderneming in dienst zijn en ontslagen worden, hebben per 1 juli 2015 door de invoering van de Wet werk en zekerheid recht op een transitievergoeding. Dat geldt dus ook voor werknemers die al twee jaar ziek zijn. De kosten voor een zieke werknemer kunnen daardoor behoorlijk in de papieren lopen.

U moet het loon van een zieke werknemer twee jaar lang doorbetalen. Daarna komt de werknemer mogelijk in aanmerking voor een WIA-uitkering. U mag het dienstverband na 104 weken arbeidsongeschiktheid beëindigen als u daarvoor een ontslagvergunning van UWV heeft. Per 1 juli 2015 kunt u voor ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid niet meer bij de kantonrechter terecht.

Ook zieke werknemers hebben recht op vergoeding

Per 1 juli 2015 hebben werknemers die twee jaar of langer in dienst geweest zijn recht op een transitievergoeding als hun dienstverband op initiatief van de werkgever beëindigd wordt. Dat is het geval als u hun tijdelijke contract niet verlengt, maar ook als u de werknemer ontslaat door opzegging via UWV of ontbinding door de kantonrechter. De wet maakt hierbij geen onderscheid tussen arbeidsgeschikte en arbeidsongeschikte werknemers. U moet dus ook werknemers die na 104 weken ziekte uit dienst gaan een transitievergoeding betalen.

Loondoorbetaling en re-integratie niet aftrekken

De kosten van een arbeidsongeschikte werknemer kunnen straks dus behoorlijk oplopen. In het bericht 'Transitievergoeding verlagen door kostenaftrek' kon u lezen dat u bepaalde kosten die u maakt tijdens het dienstverband straks in mindering mag brengen op de transitievergoeding. Dit geldt echter niet voor de kosten van re-integratie en loondoorbetaling tijdens ziekte. Deze kosten moet u namelijk sowieso al maken, omdat hiervoor een wettelijke verplichting geldt.