U bent hier

Onderneming & Salaris
Tweede Kamer stemt in met Wet flexibel werken

Tweede Kamer stemt in met Wet flexibel werken

Het initiatiefwetsvoorstel Flexibel werken is goedgekeurd door de Tweede Kamer. Dit betekent dat werknemers straks het recht krijgen om bij uw onderneming een verzoek in te dienen om andere werktijden en een andere werkplaats. De werkgever mag dit verzoek niet zomaar afwijzen.

De bedoeling van de Wet flexibel werken is de rechtspositie van werknemers te versterken. Werknemers krijgen niet het wettelijke recht om op andere tijden of bijvoorbeeld thuis te werken, maar ze krijgen wel het recht om hiervoor een verzoek in te dienen. U mag een verzoek om andere werktijden alleen afwijzen als u daarvoor een zwaarwegend bedrijfsbelang heeft. Voor het afwijzen van een verzoek om thuis te werken, heeft u geen zwaarwegend bedrijfsbelang nodig, maar u moet de afwijzing wel kunnen onderbouwen.

Definitie van zwaarwegend bedrijfsbelang duidelijker

De goedkeuring van het wetsvoorstel Flexibel werken heeft even geduurd. Het werd al in 2010 geschreven, maar de Tweede Kamer was kritisch over de nieuwe wet. De Kamer wilde onder meer duidelijkheid over de definitie van een zwaarwegend bedrijfsbelang. Inmiddels is helder dat er sprake is van een zwaarwegend bedrijfsbelang als de nieuwe werktijden de veiligheid in gevaar brengen of als ze zorgen voor financiële, organisatorische of roostertechnische problemen in uw onderneming.

Ook Eerste Kamer moet zich nog over de wet buigen

Zoals u heeft kunnen lezen in het bericht 'Nieuwe verlofregels goedgekeurd door Kamer' heeft de Tweede Kamer ook ingestemd met de aanpassingen in de Wet arbeid en zorg (WAZO). Daarnaast zijn de aanpassingen aan de Wet aanpassing arbeidsduur (WAA) goedgekeurd. Deze aanpassingen zijn onderdeel van het wetsvoorstel Modernisering regelingen voor verlof en arbeidstijden. De Wet flexibel werken wordt in samenhang met dit wetsvoorstel behandeld. De wetten gaan nu naar de Eerste Kamer. Het is nog onduidelijk wanneer ze in werking treden.