Nieuw kennisdocument over duurzame inzetbaarheid
Binnenkort kunnen werkgevers weer subsidie aanvragen voor projecten om de duurzame inzetbaarheid van werknemers te vergroten. TNO laat in een nieuwe publicatie zien wat organisaties zoal kunnen doen om de inzetbaarheid te verbeteren.
Organisaties kunnen in de periode van 12 november 2018 tot en met 16 november 2018 weer ESF-subsidie aanvragen. Dat is een klus die wel even wat tijd vraagt. Niet alleen is de aanvraag administratief ingewikkeld, organisaties moeten ook goed kunnen formuleren waarom en hoe zij de duurzame inzetbaarheid van werknemers willen vergroten. TNO heeft een bundel artikelen gepubliceerd die de stand van zaken beschrijft rond de duurzame inzetbaarheid van werknemers. In Duurzame inzetbaarheid in perspectief (pdf) staat een overzicht van projecten waarbij TNO betrokken is geweest. De voorwaarden van de subsidie van het Europees Sociaal Fonds staan in de Subsidieregeling ESF 2014-2010.
Hoge fysieke belasting verhindert langer doorwerken
Door de vergrijzing en het opschuiven van de AOW-leeftijd moeten werknemers langer doorwerken. De werkgever is ervoor verantwoordelijk dat zij dat gezond en veilig kunnen doen. Hij moet hiervoor de arbeidsomstandigheden aanpassen als dat nodig is, of de arbeid en de arbeidstijden. Voor werknemers die arbeid verrichten met een hoge fysieke belasting of een hoge psychosociale arbeidsbelasting (PSA) (tools) kan dit problemen opleveren. Dat geldt niet alleen voor werknemers in de bouw en industrie, maar ook in de zorg en het onderwijs. Ook oudere werknemers kunnen problemen hebben met langer doorwerken doordat zij last hebben van chronische gezondheidsklachten.
Maatregelen voor verbetering inzetbaarheid
Oplossingen om de duurzame inzetbaarheid van werknemers te verbeteren, vinden plaats op verschillende gebieden en zijn afhankelijk van het soort werk, de sector en de leefstijl van werknemers. Zo spelen bij werk in ploegendiensten en nachtarbeid de volgende problemen:
- Structurele gezondheidsklachten van oudere werknemers (tools), met als gevolg een hoog
- ziekteverzuim.
- Nieuwe werknemers, vooral jongere, zijn lastig te werven voor de ploegendiensten.
- De leefstijl van werknemers kan gezonder, maar is lastig te bespreken en te beïnvloeden.
De werkgever moet dan maatregelen nemen die zowel het productieproces betreffen (zodat er ’s nachts minder werknemers nodig zijn), als de arbeidstijden (minder nachtdiensten achter elkaar laten draaien) en het geven van voorlichting over bijvoorbeeld gezonde voeding en de kwaliteit van slaap.